Ausztrál védelmi miniszter: Canberra őszinte volt Párizzsal a tengeralattjárók ügyében

2021. szeptember 19. 7:50
Diplomáciai háború indult a NATO-n belül, a franciák már az amerikai és ausztrál nagykövetet is visszahívták.

Ausztrália „becsületes, őszinte és nyílt” volt Franciaországgal a francia tengeralattjárók vásárlásával kapcsolatos aggodalmait illetően – szögezte le Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter vasárnap a Sky News tévécsatornán. Dutton elmondta:

megérti, hogy a franciák bosszúsak,

de egyszerűen nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy az ausztrál kormány nem jelezte a beszerzéssel kapcsolatos problémáit már jóval korábban. A tárcavezető leszögezte: személyesen adott hangot aggályainak, amikor beszélt francia kollégájával, Florence Parlyval, és jelezte, hogy Ausztrália nemzeti érdekeinek megfelelően fog eljárni a kérdésben. Hozzátette: Ausztrália szeretne a jövőben is szorosan együttműködni Franciaországgal.    

Ellentmondásos nyilatkozatok

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken hangsúlyozta: Canberra már a nyáron megemlítette Párizsnak, hogy elállhat a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződéstől. Morrison rámutatott: júniusi párizsi látogatásán teljesen egyértelművé tette Emmanuel Macron francia elnök számára, hogy Canberrának erős kételyei vannak a hagyományos tengeralattjárók képességeivel kapcsolatban az új „stratégiai környezetben”, amellyel Ausztrália szembesül. Azt is teljesen nyilvánvalóvá tette Macron előtt, hogy kormánya ebben a tekintetben mindenekelőtt az ausztrál nemzeti érdekeket veszi majd figyelembe, és még megfontolhatja a dolgot. Simon Birmingham ausztrál pénzügyminiszter vasárnap elmondta: Canberra értesítette Párizst az Egyesült Államokkal kötendő megállapodásról, de egyúttal elismerte, hogy a tárgyalások titokban zajlottak azok érzékeny jellege miatt.    

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France2 tévéadónak szombat este adott interjújában tagadta, hogy Ausztrália korábban bármikor konzultált volna Franciaországgal a tengeralattjárókról szóló megállapodás felmondásáról. Ausztrália 2016-ban kötött szerződést az állami többségi tulajdonban álló Naval Group (korábban: DCNS) francia védelmi vállalattal tizenkét hagyományos tengeralattjáró legyártásáról. Canberra csütörtökön bejelentette, hogy felmondja a szerződést, és inkább az Egyesült Államoktól szerzi be tengeralattjáró-flottáját, amely nukleáris meghajtású eszközökből fog állni. Ausztrália a megváltozott biztonsági környezettel indokolta döntését.

A lépés annyira felbőszítette Franciaországot, hogy Párizs visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét,

diplomáciai válságot váltva ki ezzel. A NATO-szövetségesek perpatvara egyúttal veszélybe sodorta a Nyugat egységes fellépését Kína terjeszkedő befolyása ellen az Indiai- és a Csendes-óceán térségében.

(MTI)

Fotó: MTI/AP Pool/Andrew Harnik

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy óriási, ha jól hallottam 56 mrd dolláros üzlet visszamondása van a háttérben. Az auszik ezt az USA-nak fogják fizetni a modernebb tengeralattjárókért és nem a franciáknak a régebbi típusért. Nem véletlen a sopánkodás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés