Nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben

2021. szeptember 17. 09:09

A bányászati terveket tartalmazó beadvány szerint több mint ezer tonna termésaranyat rejthet az érintett terület.

2021. szeptember 17. 09:09
null

A Világgazdaság szerint a szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, amely terveit és számításait tavaly elküldte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), azt kérve, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot.

A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet

A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, a Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában. A beadvány szerint a nagyirtáspusztai területen megkutatott ércvagyonban

1075,8 tonna termésarany és 909 tonna termésezüst van, míg Rózsabánya térségében 18,6 tonna arany és 98,85 tonna ezüst földtani vagyon vehető számba.

A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma, de most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem – derül ki a cikkből.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2021. október 21. 21:59
Megakadályozni mindenáron! El a kezekkel a Börzsönytől!
brekker
2021. október 09. 12:24
Nehogy ilyen évtizedek alatt se megtérülő beruházásokra fecséreljük az energiáinkat! Amikor lehet, hogy holnap nem lesz mit enni.
Burmin
2021. szeptember 26. 19:42
Nem gondolom, hogy erre most szükség lenne ! Főleg nem ciános módszerrel...
Csomorkany
2021. szeptember 18. 06:58
Úgyis túl magas a Csóványos. Mindenki kidöglik, aki megmássza. Lesz a helyén egy jó kis meddőhányó oszt jóvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik