Moratórium: 20-25 milliárdot fizethetnek vissza a bankok

2021. szeptember 16. 7:36
Több fontos részletkérdést is tisztáz a szerda este a Magyar Közlönyben megjelent, a hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányrendelet.

A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a lakossági lombardhitel-, kézizálog kölcsön- és a nyíltvégű gépjármű lízing szerződésekre a moratórium október 31-ig vehető igénybe – írta meg a Világgazdaság

Alacsonyabb kamatok az ügyfeleknek

Ugyancsak kiemelt fontosságú részlet, hogy a kormány lépett a lakossági hitelkártya és a folyószámlahitelek esetében is, ahol a bankok leggyakrabban továbbra is jelentős kamatokat számítanak fel a moratóriumban résztvevő ügyfeleknél. Ezen hitelszerződéseknél a magasabb kamat helyett a személyi kölcsönökre jellemző alacsonyabb kamatokat kell majd megfizetni az ügyfeleknek. Nagy Márton a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója már korábban jelezte a vg.hu-nak, hogy e két hiteltermék esetében az ügyfélnek egy állandó hitelkeret áll rendelkezésére, amelyet használhat, és a hitel törlesztése után újra és újra lehívható. Márpedig – tette hozzá – a hiteltörlesztési moratórium alatt ez a két hiteltípus teljesen elvesztette hitelkeret, illetve rulirozó voltát, ehelyett közgazdaságilag egy szabad felhasználású fogyasztási hitel jellegű termékké vált.

A kamatkülönbözettel is el kell számolniuk a bankoknak

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendelet pedig arra is kitér, hogy a személyi hitellé alakított hitelkártya és folyószámlahitelek esetében a kamatkülönbözettel is el kell számoljanak a bankok. A fizetési moratórium alatt a szerződés alapján felhalmozódott tartozást a Magyar Nemzeti Bank 2020. február hónapra vonatkozó statisztikai közleményében szereplő, a háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek átlagos évesített kamatlába alkalmazásával kell a hitelezőnek átszámítania (a továbbiakban: átszámított tartozás), azzal, hogy ha a  szerződés szerinti kamat alacsonyabb az átszámítás során alkalmazandó kamat mértékénél, e kitételt kell alkalmazni. A VG.hu információi szerint, az ilyen formában történő elszámolás nyomán 20-25 milliárd forintot kap vissza több mint ötszázezer érintett ügyfél.

A rászorulók továbbra is igénybe vehetik a moratóriumot

A moratórium további részletei megegyeznek azon információkkal, amelyekről a VG.hu elsőként számolt be. Eszerint, idén novembertől jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot.

A hosszabbítást kérhetik: nyugdíjasok, gyermeket várók, illetve nevelők, közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A hosszabbítást kérhetik azok a vállalkozások is, amelyeknek az árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést. A moratóriumban maradás nem automatikus, nyilatkozniuk kell azoknak, akik hosszabbítani szeretnének június végéig. Hogy senki se maradjon le a nyilatkozatételről,

a kormány úgy döntött, 2021. október 31-ig változatlan formában meghosszabbítja a moratóriumot mindenkinek.

A moratórium több mint ezer milliárd forint törlesztése alól mentesítette az adósokat

A kormányzati szereplők az elmúlt napokban hangsúlyozták, hogy a konzultáció keretében az 1,4 millió válaszadó 90 százaléka úgy vélte, a hiteltörlesztési moratóriumot meg kell hosszabbítani a rászorulók számára. A moratórium az elmúlt közel másfél évben lehetőséget adott a magánszemély és céges adósoknak, hogy ne kelljen a hiteleik után fizetni a törlesztőrészleteket. Ezzel átmenetileg több ezer milliárd forint törlesztése alól mentesítette az adósokat, a koronavírus okozta válság legnehezebb időszakában. 

 

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés