Svédországban letartóztattak két bevándorló nőt háborús bűnök miatt

2021. szeptember 7. 12:41
Az egyik nő ellen népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt is vádat emelhetnek.

A svéd hatóságok letartóztattak két nőt Stockholmban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy háborús bűnöket követtek el Szíriában – jelentette be a svéd ügyészség kedden. Ez volt az első ilyen letartóztatás a skandináv országban. 

Az ügyészség közleménye szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által egykor uralt területről hétfőn három nő érkezett a stockholmi repülőtérre. Kettőt letartóztattak, míg a harmadikat, akit nem tekintenek vádlottnak, a kihallgatást követően elengedték. A két, ügyben eljáró ügyész, Hanna Lemoine és Karolina Wieslander, a TT svéd hírügynökségnek elmondta, hogy a két letartóztatottra további kihallgatás vár, mielőtt az ügyészség eldönti, hogy hivatalosan is vádat emeljenek-e ellenük.

Iszlám Állam-szál

Az SVT svéd televízió szerint az egyik nő ellen népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt is vádat emelhetnek. A TT szerint az északkelet-szíriai kurd regionális kormányzat, amelynek területén 2017-es összeomlása előtt az Iszlám Állam „kalifátusának” főhadiszállása működött, júniusban úgy döntött, hogy kitoloncolja a nőket, akik a terrorszervezet tagjai voltak és svéd állampolgárok. 

Nem tudjuk igazságszolgáltatás elé állítani őket, nincsenek meg hozzá az erőforrásaink”

– nyilatkozta a TT-nek Sijar Ali, a kurdok skandináviai képviselője.

Anne Linde svéd külügyminiszter arról tájékoztatta a TT-t hétfőn, hogy Svédország, más országoktól eltérően, nem szállította haza azokat az állampolgárait, akik Szíriában csatlakoztak az Iszlám Államhoz. „Az más helyzet, amikor a kurd kormányzat úgy dönt, hogy kitoloncolja ezeket a nőket. Ebben az esetben felelősek vagyunk, mint bármely másik ország, hogy visszafogadjuk állampolgárainkat” – magyarázta a miniszter.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Delil Souleiman / AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsányi is terrorista.
Miért nem történt meg az elszámoltatjukgyurcsányt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés