Pécsett a sértődékeny Mellár Tamás az előválasztások kulcsfigurája

2021. szeptember 7. 15:00
Követhetetlen fordulatok: a közgazdászt az MSZP szerette volna partvonalon kívülre tenni, de Karácsony megmentette, nehogy kilépjen a Párbeszéd parlamenti frakciójából.

Annak ellenére, hogy Mellár Tamás közgazdász, vagyis elvileg a számok nyelvén értő, racionálisan gondolkodó tudós ember, és emiatt higgadtnak, megfontoltnak lehetne őt hinni, politikusként meglehetősen sok vihart kavart már eddig is, hiszen öntörvényű, nehezen kezelhető, kissé sértődékeny ember – jellemzik forrásaink. Nemrég a pécsi előválasztáson alakult ki miatta feszültség, mert egy új jelölt váratlan megjelenése miatt vissza akart lépni a jelöltségtől, és emiatt Karácsony Gergelynek kellett elutaznia Baranya megyébe, hogy rendet tegyen, bár ez a munkamódszer kissé idegen a főpolgármestertől.

Az ügy Mellár interpretálásában úgy hangzik, hogy ő függetlenként a Párbeszéd frakciójába ülne be, viszont a Momentum kivételével mindegyik ellenzéki párt mögötte állt az előválasztáson. Később a DK kihátrált mögüle, de ez nem lett volna nagy baj, mert még így is megfelelően széles körűnek tartotta a támogatottságát. Az utolsó pillanatban azonban bejelentkezett egy másik független is, Bodnár Imre ügyvéd,

akinek az MSZP befogadó nyilatkozatot állított ki.

Ezután gondolta úgy Mellár, hogy már nem állnak elegen a háta mögött, és nem akart ütközőpont lenni a két szövetséges párt, az MSZP és a Párbeszéd között. Attól tartott, felbomlik közöttük az együttműködés, állítása szerint legalábbis ezért ajánlotta fel, hogy lemond a jelöltségről. A Párbeszéd azonban ragaszkodott a személyéhez, s ekkor lépett színre Karácsony Gergely, a párt társelnöke, aki úgymond lerendezte a dolgot az MSZP-vel, így végül Bodnár lépett vissza.

Alapvetően jobboldali beállítottságú

Információink szerint azonban korántsem ilyen egyszerű ez a történet, az előválasztási „politikai kavarásokon” túl nagyon fontos az ügyben Mellár személyisége. Az közismert, hogy a 67 éves közgazdász alapvetően jobboldali beállítottságú, az első Orbán-kormány alatt a KSH elnöke volt, 2006-ban pedig a Fidesz színeiben a legkönnyebben nyerhető pécsi belvárosi körzetből jutott be a baranyai megyeszékhely közgyűlésébe. Ő szeretett volna lenni a frakcióvezető, de a párttársai – ismerve a kissé autoriter természetét – nem választották meg, ezen viszont alaposan megsértődött és lemondott mandátumáról.

2010-ben pedig azt vette zokon, hogy nem ő lett a második Orbán-kormány gazdasági minisztere, hanem Matolcsy György. Ekkor kezdte magában felfedezni a Fidesz-kritikust, egyre több kormányt bíráló hangvételű cikket írt a baloldali újságokba, puhatolózott az LMP, majd később a Liberálisok felé is. 2017 végén döntött arról, hogy függetlenként elindul a 2018-as parlamenti választáson a fideszes Csizi Péter ellen.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi erős embere

– azóta már országos társelnök is – presztízskérdést csinált a dologból, úgy vélte, érdemes őt támogatni, hiszen a szocialisták hozzák a baloldaliak, Mellár pedig a kritikus jobboldaliak voksait. Végül annak ellenére, hogy saját jelöltet állított a voksoláson a Jobbik, az LMP, a Momentum, valamint a Kutyapárt is, a baloldali és kritikus értelmiségi voksolók nyújtotta háttérrel mégis Mellár nyerte el a mandátumot. S hogy lehessen a Párbeszédnek parlamenti frakciója, Tóth Bertalan MSZP-társelnök kérésére végül hozzájuk ült be. Mellár személyisége azonban nem változott meg, többször kiszavazott a frakcióból, és ezt büszkén vállalta is, mondván, ő csak a saját lelkiismeretének és a választóinak tartozik elszámolással, bár arra nem tért ki, honnan tudja, hogy a rá szavazók egy adott kérdésben mit gondolnak.

Karácsony vette kézbe a dolgokat

Honatyaként országos politikus lett, de Pécsett továbbra is ő szerette volna fújni a passzátszelet, ezért a 2019-es önkormányzati választáson az általa gründolt társaság, a Mindenki Pécsért Egyesület fogta át a baloldali pártokat, amely többséget is szerzett a városi közgyűlésben, és az általuk jelölt Péterffy Attila lett a polgármester. Mellár öröme azonban nem volt felhőtlen, hiszen nem a szocialista hátterű Péterffyt szerette volna látni városvezetőként.

Ez a viszály elvetette az ellenségeskedés magvát, így gyakorlatilag két éve tart a háborúskodás a pécsi önkormányzatban, amelynek egyik csúcspontjaként az egyesület a polgármestert kizárta soraiból, miközben kilépett a koalícióból a Momentum, illetve a korábbi DK-s alpolgármester, akit időközben Péterffyék leváltottak. A Párbeszéd egyetlen pécsi képviselője azonban Péterffyvel tartott, és kilépett pártjából, tehát Karácsony Gergelyék képviselő nélkül maradtak a helyi képviselő-testületben. Kvázi gyógyírként Kóbor József LMP-s városatya viszont csatlakozott a városvezetéshez, miután Tóth Bertalan a Baranya 2-es választókörzetben felkarolta az MSZP-t faképnél hagyó Szakács László előválasztási ellenfeleként fellépő Keresztes Lórántot, az LMP parlamenti frakcióvezetőjét.

Ezek a nehezen követhető fejlemények nagyban befolyásolják az előválasztást is.

Nem véletlen, hogy az MSZP bosszút akar állni Melláron, mert az kizáratta egyesületéből a szocialisták által támogatott pécsi polgármestert. Ezért biztatták a város átvilágítását végző Bodnár Imre ügyvédet, hogy induljon el, s meg is adták neki a szükséges hátteret és befogadó nyilatkozatot. Ám ekkor forrásaink szerint Mellár „megzsarolhatta” a Párbeszédet, hogy kilép a parlamenti frakciójukból, ezzel pedig a törpepárt elvesztette volna a maradék befolyását is, s ami legalább ennyire fontos, a képviselőcsoport működésével járó állami támogatást. Ezért kellett Karácsony Gergelynek kézbe vennie a dolgokat, annak ellenére, hogy a Párbeszédnek is egyre nagyobb teher Mellár személye, de az előbb említettek miatt mégis szükség van rá. Az esetet egyébként a Telex arra használta fel, hogy az éppen csökkenő támogatottságú főpolgármestert cselekvőképes szereplőként mutassa be a balos közvélemény szemében.

A Fidesznek Mellár lenne jobb

Így végül Mellár mögött áll az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, ellenfele pedig a meglehetősen súlytalan momentumos Nemes Balázs lesz, akit még a DK, a Liberálisok, valamint az Új Világ Néppárt támogat. Mármint hivatalosan. A helyi szocialisták – akiket Tóth Bertalan forrásaik szerint dróton rángat – ugyanis nem tudnak Mellárnak megbocsátani az önkormányzati kavarásai miatt, a momentumosoknak viszont saját jelöltjükkel volt korábban vitája. Kérdéses, hogy a helyi DK-sok – akiknek a jelöltje, Auth István végül visszalépett Nemes javára – mennyire lesznek aktívak.

Így az esélyeket nagyon nehéz megítélni, hiszen

két nagyjából azonos erejű politikai tömb áll egymással szemben.

Az mindenesetre Mellár ellen szól, hogy összerúgta a port Puch László egykori szocialista pártpénztárnokkal, aki igazi baloldali oligarchaként befolyásolja a helyi politikai küzdelmeket a pénze, gazdasági befolyása és kapcsolatai révén. A pécsi Fideszben éppen emiatt és a Mellár táborában uralkodó zűrzavar, az általa (is) okozott önkormányzati káosz miatt bizakodva tekintenek a jövő évi választásra, hiszen a politikailag tapasztaltabb és ismertebb közgazdász előválasztási győzelme a botrányok ellenére is valószínűbbnek tűnik, mint Nemes Balázs sikerének lehetősége. A momentumos politikust azonban Mellárral szemben eddig még elkerülték a nagyobb botrányok, és az új politikai generáció tagjaként szólhat a bizonytalanokhoz és a fiatalokhoz, ennek köszönhetően erősebb riválisa lehetne a kormánypárt jelöltjének jövő tavasszal.

 

Nyitókép:MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Clodo kitért a HVG cikkében az orosz maffia magyarországi helytartójaként említett Szemjon Mogiljeviccsel (Szeva bácsi) való kapcsolatára is, akiről, mint barátjáról beszélt. Szeva bácsi az interjú szerint egyszer szívességet kért Clodótól, "hogy hívjak fel egy számot, megmondta, melyik magyar politikusét, hívjam meg az illetőt az otthoni irodámba és ott adjak át neki egy táskát. Ragaszkodnom kellett ahhoz, hogy a politikus nyissa ki a táskát - nem véletlenül: a könyvtárszobám egyik könyve mögé elrejtett kamerával kellett rögzítenem a történeket. A táskában egymillió német márka volt. 1994-et írtunk. Mint mondta, az illető neve csak később lett ismerős neki. A szememben ő egy volt a korrupt alakok közül, akiknek hasonló csomagokat kellett átadnom a kilencvenes évek közepén "

Összefogáááááás!
Előválasztááááás!

Megtalálta amúgy Pécset Észak-Magyarországon?

Több annál:
"És talán, ahogy a régi időkben, megint megcsörrent Mellár elvtárs telefonja, hogy „kérlek szépen elvtárs, figyelj oda, mert Gyurcsány elvtárs jön ma (…)”. Mellár elvtárs pedig odafigyelt, és jelesre vizsgázott Gyurcsány elvtárs."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés