Gurul a turul

2021. augusztus 21. 15:04

Lendvai Ildikó
Népszava
Ez itt nem egy kínrím, igenis gurul a turul.

„Ez a hétköznapi valóság. Illetve nem a hétköznapi, hanem éppen hogy az ünnepi. Mindjárt Áder tisztavató beszéde után jött az Andrássy úti felvonulás, kezdve a turullal. Áder még nem gurult, de a turul már igen. A csodaszarvassal, a koronával és Szent Istvánnal együtt. A történelem nálunk gurul, és nem halad. Hogy épp az Oktogonról, azelőtt November 7-e térről indult a gurulás, abban először provokációra gyanakodtam. Ám a bolsevizmus felsejlő árnyékát eloszlatta az Aranyvonat másolatának fénye az Alkotmány utcában, az eredetiben Horthyék az irredenta lázában égve hurcolták körbe a koronát a történelmi Nagy-Magyarországon.

Maga a felvonulás mutatós ötlet, a tehetséges Juronics Tamás látványos táncokkal töltötte meg az utat. Ha már kormányunk kötelességének érezte, hogy valamivel pótolja a régi május elsejéket. Akkor felvonulás volt, most felgurulás. Csak azt nem értem, hol maradt a tribün, ahonnan a miniszterelnök integethetett volna Szent Istvánnak. Azt még megértem, hogy maga nem akart a menet élén gurulni, hogy nézne ki egy kormányfő kerekeken, mint a gyerekek tologatós csattogó kacsája. De így azért maradt bennem hiányérzet, pedig a régi majálisok szellemében kapható rögzített árú sör is a kijelölt büfékben. Kissé bezavar a képbe a szintén rögzített árú 290 forintos Coca Cola, »Szent István Nap« címkével. Mit szól ehhez Boldog István képviselő, aki bojkottot hirdetett a szerinte azonos nemű párokat reklámozó Coca Cola ellen? Szorulni fog az egész kormány, az biztos. És virsli sincs a sör mellé! Kerestem marcipánturult a gyerekeknek, az sincs.

Pedig a turul előtte a fél országot aggodalomba ejtette. Megjelentek az előzetes képek a 4,5 méteres, ámde lila turulról. Én rögtön sejtettem, hogy ez így nem maradhat: a lila a Momentum színe. Egy momentumos guruló turul, ez azért sok lett volna. Nehéz elképzelni, hogy egy momentumos madár szállt volna Emesére álmában, a monda szerint jelképes megtermékenyítés céljából. Pláne, ha nem is rászáll, hanem rágurul. Sok ez egy nőnek, még ha ősanya is. Álmosnak is megárthatott volna, ha a mamája várandósan frászt kap. Mára le is szedték a lila védőfóliát, és a turult a többi gurulmányhoz hasonlóan csillogó-villogó aranyszínű lemezkék borították. Így mindjárt más. Különösen, hogy – akár János vitéz a griffmadáron - a turulon érkezett Péter Szabó Szilvia, saját bevallása szerint »mint a magyarság sámánasszonya, szimbolikusan persze«.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 157 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnálom ezt a nőt.
Már soha nem lehet vidám, minden héten hánynia kell az epét.
De hát ez a karma. Évtizedeken át volt az MSZMP cenzora, aztán MSZP korifeus, most pedig egy jó ideje már valahonnan a széléről szagolja az ibolyát.
Isten nem ver bottal.

Ja, és azért gurul a turul, hogy még Karácsony is elvezetgethesse- alkalomadtán.

A kutya ugat, a turul halad...

A szivárványos zászló lengetése bezzeg tapsikolást váltott ki Ildikó néniből és belőled.
A turul helyett a szivárványos blm szobrot imádtátok, amit Baranyitól kaptatok.

Van!
A turult, ami kerecsen sólyom, elkezdték összemosni a németek náci sas madarával!!!!!!
Az MSZP és a DK!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés