Nagyot esett a magyar infláció, lassul az élelmiszerárak növekedése is

2021. augusztus 10. 9:20
A júniusi 5,3%-ról júliusban 4,6%-ra esett vissza az éves inflációs ráta.

Az infláció elmarad az előzetes várakozásoktól, a szakemberek kicsivel 5 százalék alatti áremelkedési ütemre számítottak – írja a Portfolio. Hozzátették: egy év alatt az élelmiszerek ára 3,1, ezen belül az étolajé 27,5, a munkahelyi étkezésé 8,4, a margariné 8, a baromfihúsé 7,7, a büféáruké 7,3, a liszté 7,2, az éttermi étkezésé 6,2%-kal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1, ezen belül a dohányáruk 18,1%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,7, a konyha és egyéb bútorok 8,4, az új személygépkocsik 7,5%-kal kerültek többe. A járműüzemanyagok ára 19,8, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 11,9%-kal magasabb lett. A szolgáltatások 2,9, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 11,3, az üdülési szolgáltatások 7,6%-kal drágultak.

A forint is erősödhet

Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1%-kal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) nélkül számítva áruk átlagosan 0,4%-kal nőtt. Az élelmiszereken belül az étolaj 3,8, a baromfihús 2,1, a vaj és vajkrém 1,5, a száraztészta, illetve a munkahelyi étkezés egyaránt 1,1%-kal többe, az idényáras élelmiszerek 2,4, a sertéshús, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka egyaránt 0,8, a tojás 0,7%-kal kevesebbe került. A járműüzemanyagok ára 4,2, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,1%-kal nőtt. A szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 7,8%-kal drágultak.

A maginfláció a júniusi 3,8 százalékról 3,5%-ra esett vissza, míg a nyugdíjas árindex 4,2% volt júliusban. A júliusi adat egyébként azt is jelenti, írják, hogy hosszú hónapok után először várhatóan már nem a magyar infláció volt a legmagasabb Európában. A KSH adatközlése után délelőtt tízkor az MNB is publikálja saját inflációs mutatóit.

A jegybank számára jó hír a vártnál alacsonyabb inflációs ráta,

ami akár a forint további erősödését is támogathatja, így akár a 350-es szintet is célba veheti a magyar deviza. Fellélegezni viszont még korai lenne, az elemzők szerint a negyedik negyedévben ismét emelkedhet az infláció az átmeneti lassulás után, írják.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés