Maximális veszély a globális minimumadó

2021. augusztus 5.
A nagy nyugati országok adót emelnének, de nem szeretnék, ha emiatt romlana a versenyképességük, ezért másokat is adóemelésre kényszerítenének. Izer Norberttel, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárával beszélgettünk.

Takács Zsolt interjúja a Mandiner hetilapban.

Mi az a globális minimumadó? Jelen állás szerint hogyan fog működni? Mekkora lesz az effektív adóteher?
A tervezet lényege, hogy ha egy multinacionális vállalat külföldi leányvállalata nem fizet „elegendő” adót az anyaország sztenderdjei szerint, akkor az anyavállalattól szedik be a különbözetet. Azaz ha például a minimumadókulcs 15 százalék, de egy német multi magyar leánycége csak 9 százalékos adót fizet, a német anyavállalatnak további 6 százalékos adót kell fizetnie otthon a leány nyeresége után. De mivel effektív adókulcsról beszélünk, ha az adókulcs eléri a 15 százalékot, ám a vállalkozás kedvezményeket kap – például kutatás-fejlesztésre vagy hátrányos helyzetű térségekben való beruházások ösztönzésére –, az is az anyaország költségvetését fogja gazdagítani. Vagy akár az is, ha a leányvállalat országa ugyan megfizetteti a 15 százalékos adót a maga számviteli sztenderdjei alapján, az eltérő anyaországi sztenderdek alapján az adott évben valamiért éppen magasabb adóalap adódik.

Miért fontos a globális minimumadó bevezetése a Biden-adminisztrációnak?
Az Egyesült Államok az utóbbi időben, különösen a válság során jelentős költekezésbe fogott, így fontos neki a költség­vetési egyensúly javítása. A Demokrata Párt emellett ideológiai okokból is támogatja az adók emelését. Az amerikai adórendszer ráadásul a szokásosnál nagyobb arányban támaszkodik a jövedelemadókra – nincs például az európaihoz hasonló áfa sem. Lényeges szempont, hogy az adók emelése ne járjon a versenyképesség romlásával, így a kormányzat teljes mellszélességgel beállt a korábbi német–francia kezdeményezés mögé, amely az egész világon megemelné az adókulcsokat. Sőt, a legtöbb tekintetben túl is licitálta az eredeti elképzeléseket.

Miért támogatja a minimumadót olyan sok ország? Valóban csak a gazdaságról szól az adó bevezetése?
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kommunikációjában kisebb hangsúlyt kapott, hogy a javaslatot számos ország csak bizonyos fenntartások mellett tudta támogatni, és sokan az utolsó pillanatokban, a jelentős politikai nyomás hatására csatlakoztak a támogatókhoz. De mivel a szólamok szintjén a javaslat a nagyvállalatok adóelkerülését veszi célba, sokan nem vállalják fel, hogy nyíltan szembeforduljanak vele. A problémát az jelenti, hogy a javaslatot úgy alkották meg, hogy ne csak az adó­elkerülést, hanem a valóban helyben termelő vállalkozásokat is terhelje. Azoknak az országoknak a szempontjából, amelyek magas adókkal terhelik a vállalkozásaikat, érthető is a javaslat támogatása, hiszen az csökkenti az ebből fakadó versenyhátrányukat. Magyarország azonban az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett a vállalkozások adóterheinek csökkentésére, hiszen a magas adóelvonás a gazdasági növekedés akadálya – nemcsak az egyes országok, de a világgazdaság szintjén is.

Nyitókép: Ficsor Márton

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés