A DK szerint Orbán Viktor betiltja a sztrájkot

2021. július 27. 15:51
Emellett megalázza az embereket, leépíti, valamint felszámolja a jogállamot.

Erős közleménnyel jelentkezett kedden Gyurcsány Ferenc pártja. A Demokratikus Koalíció állásfoglalása az „Orbán tovább építi le a jogállamot, betiltja a sztrájkot” címet viseli.

A DK szerint miután az ígért 15 százalékos béremelést kevésnek tartó magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet felvetette egy sztrájk lehetőségét, mire az általuk „magyar diktátor”–nak nevezett

Orbán Viktor „betiltotta a sztrájkot”.

A párt közleménye szerint a Magyar Közlönyben „extra gyorsasággal” megjelent Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával egy friss rendelet „a veszélyhelyzet során a légiközlekedés biztonságának megőrzése és a COVID-elleni védekezéshez elengedhetetlen eszközök zökkenőmentes szállítása érdekében szükséges intézkedésekről”, amely betiltott bármiféle sztrájkot.

A Demokratikus Koalíció állásfoglalásában úgy fogalmaz, „A miniszterelnök tehát nem tárgyal, ahogy az európai politikai és munkaügyi kultúra ezt megkövetelné, hanem azonnal megaláz embereket, és betilt.”

A DK úgy véli, „ez egy újabb lépés a jogállam maradékainak felszámolására”. „Ez a módszer a diktatúrák világa akkor is, ha a diktátor vészhelyzetre hivatkozik, miközben meg sem hallgatja a légiforgalmi irányítók kérését, érveit. Aki nem képes tárgyalni a magyar munkavállalók bármilyen csoportjával, ne csodálkozzon, ha egyre többen mondanak fel, és újabb és újabb ágazatok működése kerül veszélybe” – fogalmaz a Gyurcsány Ferenc vezette formáció.

Nyitókép: merce.hu

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a DK polgárháborút akar kirobbantani,s ebben segítik a ,,hatökrös fogat,, tagjai.

A sztrájk alapjog (de a kérdésben nem az utolsó szó):

Magyarország Alaptörvénye (ami a korábbi Alkotmányt váltotta fel) kimondja, hogy

„Törvényben meghatározottak szerint a munkavállalóknak, a munkaadóknak, valamint szervezeteiknek joguk van ahhoz, hogy egymással tárgyalást folytassanak, annak alapján kollektív szerződést kössenek, érdekeik védelmében együttesen fellépjenek, amely magában foglalja a munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát.”

Vagyis külön törvényben meghatározott feltételek szerint lehet sztrájkolni.

A sztrájktörvény

A sztrájk szabályait külön törvény rögzíti. Ez a törvény azzal kezdi, hogy kimondja:

„a dolgozókat a gazdasági és szociális érdekeik biztosítására – az e törvényben meghatározott feltételek szerint – megilleti a sztrájk joga.”

Az tehát nem is kérdés, hogy lehet sztrájkolni. A kérdés az, hogy kinek lehet, kinek nem lehet, mikor, miért és hogyan. Az ördög tehát – mint oly sokszor – itt is a részletekben lakozik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés