Fizikailag kell visszavenni az elorzott szellemi, anyagi, érzelmi, szimbolikus javakat

2021. július 25. 14:12

Parászka Boróka
Facebook
Lezárások, sztrájkok, élőlánc: ez az egyetlen járható út. Másból ez a rezsim nem ért.

„Csoszó Gabriella képén Jámbor András és társai láthatóak a tegnapi budapesti Prideon, amikor szembefordulnak a jogvédőket támadó ellentüntetőkkel. Mióta a politikai elnyomás, kisajátítás, leuralás, megalázás, kisemmizés tart, azóta vita tárgya, hogyan kell ellenállni. És egyre többször jutunk el a következtetésig: fizikailag. Fizikailag kell visszavenni az elorzott szellemi, anyagi, érzelmi, szimbolikus javakat. Lezárások, sztrájkok, élőlánc: ez az egyetlen járható út. Másból ez a rezsim nem ért. És az ellenállásnak is meg kell tanulnia a jog- és érdekérvényesítés radikális formáit, máskülönben szétforgácsolódik, meggyengül.

Elfogadom ezt. Támogatom. Ha kell, én magam is részt veszek ebben. Patetikusan, de pontosan: kész vagyok résztvenni Erdély »visszafoglalásában« az erdélyezős, kisajátító, nacionalista, önző magyar politikával szemben (és ebbe sajnos nem csak a kormányt vagyok kénytelen beleérteni, de a magyar ellenzék jelentős részét – felelős Erdély-politikája ugyanis ma senkinek nincs Magyarországon).

És ennek ellenére marad   a dilemmám: hogyan lehet diszkurzív szinten, az érvek és a racionalitás szintjén békéltetni ezt a hasadt és beteg társadalmat?  Mi történik a fizikai ellenállás után? Ha hangosabbak vagyunk, és többen vagyunk, hogy tudjuk elérni, hogy egyszer csak el kezdjen figyelni az elkussoltatott kisebbség? Hogy ne csak behúzza a farkát, ne egyszerűen feltartsa a kezét, ne merevedjen be a konfliktus, hanem történjen valami mentális változás. E nélkül, a politikai konszenzusra való törekvés nélkül nem lesz új, élhető politikai közösség.”

 

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Részlet Szamuely Boróka beszédéből Győrött, 1919. április 20-án, Húsvét vasárnap:

„A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába.
A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket.
Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát”

Borókak miért nem otthon, Romániában uszítasz a kormány ellen? Jah, ott hamar szájbavernének.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés