A Klubrádió Laborc Sándort kérdezte meg a Pegasus-ügyről

2021. július 22. 11:10

A volt titkosszolgálati vezető szerint az ő idejében, 2007 és 2009 között nem érkezett politikai körökből olyan megrendelés, hogy meg kellene figyelni az ellenfeleket.

2021. július 22. 11:10
null

A baloldali sajtóban továbbra is a Pegasus-ügy a téma, a Klubrádió pedig nem mást, mint Laborc Sándort kérdezte meg a témáról. Laborc – aki 2007 és 2009 között az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjeként a magyar titkosszolgálatokat is felügyelte – ellen korábban vádat is emeltek, mert nem intézkedett, amikor szembesült elődje, Galambos Lajos tettével.

Galambos Lajos 2007-ben állítólagos bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt. A szakemberek valójában oroszok voltak, és sajtóhírek szerint a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak, így akár államtitkokhoz is hozzájuthattak. Galambost állítólag figyelmeztették beosztottai, hogy a bolgárok valójában oroszok, ám a tábornok ezt figyelmen kívül hagyhatta. Laborcot – akinek a neve a Portik-ügyben is felmerült – végül jogerősen felmentették.

Laborc most az ellenzéki rádió Megbeszéljük című műsorában a Pegasus-ügy kapcsán arról beszélt, itt valami olyan dolog van, amit a kormány el akar titkolni. Szerinte egy ilyen szoftvernek a beszerzése és törvény szerinti felhasználása nem jelent problémát se politikai, se jogi, se nemzetbiztonsági értelemben. De ha igazak a hírek és azok a célszemélyek, akikről szó van, akkor „nem lehet mit mondani”. Marad a dadogás, az önellentmondások, és „közeledünk a tűzhöz” – tette hozzá. Szerinte a célszemélyek vagy alkalmazás problémái merülnek fel akkor is, ha formálisan törvényesnek néz ki.

A saját működéséről annyit mondott: az ő idejében, 2007-09 között nem érkezett felülről, politikai körökből olyan megrendelés, hogy meg kellene figyelni az ellenfeleket. Úgy fogalmazott: 2010 után „egy sor ügyet kreáltak ellene”, és egyikben se tudtak ilyesmit rábizonyítani, mert nem is dolgoztak megrendelésre. De ha olyat tapasztalt a hivatal, hogy bárki, munkakörétől és pártállásától függetlenül elkövet valamit, akkor saját hatáskörében eljárt. Hozzátette azt is: „nálunk nem volt ilyen, az újságírók ebből a szempontból tabuk voltak”.

Nyitókép: Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere, másodrendű , P. László, egy biztonsági cég vezetője, harmadrendű és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, negyedrendű vádlott (a balszélen) az úgynevezett kémper tárgyalásán a Kúria tárgyalótermében 2018. május 29-én. Az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben tavaly ősszel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a vádlottakat, az ügyészség ez ellen nyújtott be felülvizsgálati indítványt. A Kúria ezen a napon elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés. Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2021. július 23. 08:42
hát a pofám leszakad
kRoKoDiLaGyú
2021. július 22. 16:42
Hát ez az év vicce! Mert mit is válaszolhatott volna?? Bemegy síkhülyéékhez a Klubrádióba, és lebuktatja magát?? És ez lemegy a rádióban... Nevetséges.
balsors
2021. július 22. 15:36
Nem érkezett megkeresés, hisz a 3/3-as elvtársak maguktól is tudták a dolgukat.
sagirdilsiz
2021. július 22. 14:00
Milyen Klubrádióban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik