Európa félvezető-nagyhatalommá válhat

2021. július 22. 9:35
Az európai félvezetőipar fellendítésére indított programot az Európai Bizottság, ezt a piacot jelenleg ázsiai gyártók uralják.

Az elmúlt hónapokban akadozott a gyártás és a szállítás, ez pedig gondot okozott sok európai gép- és autógyártó cégnek is. A Bizottság ezeket a problémákat szeretné megszüntetni a Szövetség az ipari processzor és félvezető technológiákért nevű kezdeményezéssel – számolt be az euronews.com.

Egy franciaországi kutatóintézet vezetője szerint Európa könnyen vezető hatalommá válhat ebben az iparágban: „Versenyképesek vagyunk, mert megvan a tudásunk és a technológiánk is, így a tudományos eredményeket gyorsan át tudjuk ültetni a termelésbe” – mondta Olivier Faynot, a CEA-LETI vezetője.

A kezdeményezés népszerűsítése érdekében az Európai Unió belpiacokért felelős biztosa több francia kutatóintézetet és gyártót is meglátogatott. Ennek ellenére nem biztos, hogy az EU gyorsan fel tud építeni egy új félvezető-gyártó üzemet. De nem kizárt:

az EU újjáépítési terve több milliárd euróval van kitömve, ráadásul elég sokat szánnak ebből az ipar és a digitalizáció támogatására.

„Célunk, hogy 10 éven belül 20 százalékos piaci részesedést érjünk el, ez nekünk elég. Az Egyesült Államok 30 százalékot szeretne kihasítani, ez együtt a világpiac fele. Az a célunk, hogy Európa legyen a legerősebb, legnagyobb teljesítményű félvezetők szülőhelye. Nekünk az a legfontosabb, hogy itt készüljenek ezek, hogy ezzel ki tudjuk elégíteni az ipari felhasználók igényeit” – mondta Thierry Breton, az EU belpiaci biztosa.

Akár háromszorosára nőhet a piac

A szövetséghez máris csatlakozott a Soitec; miniatűr, kis fogyasztású chipeket és félvezetőket gyártanak. A cég vezetője szerint a piac a háromszorosára nőhet a következő években. „Fontos, hogy Európa ipari nagyhatalomként lássa magát. Együtt kell kitaposnunk az ehhez vezető utat. Amikor ipari önállóságról beszélünk, akkor technológiai vezető pozícióról van szó” – mondta Paul Boudre, a cég igazgatója.

A tervek szerint a szövetség tagjai fogják megtervezni és legyártani a processzorok következő generációját. Ez jelenleg a 10-16 nanométeres áramköröket jelenti, de a jövő a 2 és 5 nanométer közöttieké.

Nyitókép: Youtube

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is attól félek, hogy ugyanaz lesz ennek a kezdeményezésnek a sorsa, mint a Smart Europe-nak, nagy fellángolás, ígérgetések, keret, aztán további leszakadás az USA-Kína iparról.
Ha központilag akarják megszervezni, akkor abba bele van kódolva, hogy nemhogy fokozza a versenyképességet, egyenesen gátolni fogja.

Álmodik a nyomor, nincs meg az az ipari háttér, ami fel tudná használni a csipeket. Még az a kevés is el fog tűnni, ami most van. Európa egyfajta nyugdíjas kontinens lesz, ipar és hasonlók nélkül, ahol minden motelben van kutyakozmetika és külön WC a nembinárisoknak. Az ipar marad Ázsiában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés