The Washington Post: Magyarország posztkommunista maffiaállam

2021. július 20. 11:21
A magyarországi Pegasus-botrány egész Európa válságát jelzi a Washington Post legújabb cikke szerint.

Lesújtó képet festett Magyarországról a The Washington Post, amely a kémkedési botrány magyar szálával kapcsolatban megállapítja: az egész ügy az Európai Unió válságát is jelenti. Az eredeti cikket a Népszava szemlézte. 

A lap azt írja, hogy kritikusai azzal vádolják Orbán Viktort, hogy „posztkommunista maffiaállam” élén áll, amelyben a médiát saját emberei uralják,

a bíróságokat a hozzá közel álló személyekkel töltötték fel, a választási térképet a Fidesz javára alakították ki, és a „kleptokrata klientúra hálózata a miniszterelnökig vezethető vissza”.

A The Washington Post szerint „Orbán a kontinens nagy illiberálisának tekinti magát, és szüntelenül a bevándorlás, a multikulturalizmus, a feminizmus és az európai integráció ellen emel szót. Többször vádolták már antiszemitizmussal, iszlamofóbiával, homofóbiával és romaellenes érzelmek táplálásával. Egy új magyar LMBTQ-ellenes törvény annyira felbőszítette Orbán európai kollégáit, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök az EU vezetőinek legutóbbi találkozóján kijelentette, Magyarországnak el kell hagynia a blokkot, ha nem tudja tiszteletben tartani a melegek jogait. Szokásához híven Orbán gúnyolódott az erkölcsi feddésen, és elítélte Rutte gyarmati megközelítését” – írja az amerikai lap.

A Pegasus Projekt terjedelmes leleplezései nyomán a kép még homályosabbá vált.

„A Washington Post 16 másik médiapartnerrel együtt világszerte képes volt feltárni, hogy az NSO Group, egy izraeli cég által gyártott katonai szintű kémprogramot hogyan használták fel több mint 50 országban számos disszidens, újságíró, emberi jogi aktivista, befolyásos politikus és üzletember nyomon követésére” – írják. 

„Azon az 50 ezres listán, amelyen a megfigyelni kívánt személyek telefonszáma szerepelt, több mint 300 magyar telefonszám bukkan fel. Magyarország figyelemre méltó társaságba került. A marokkói királyság és a világ legnagyobb demokráciája, India is a vizsgált államok között van. Mindkét ország azt állította, hogy minden megfigyelés összhangban van a saját törvényeikkel” – írja a Wasgington Post.

A The Washington Post szerint a botrány nyilvánosságra kerülése nyomán Budapest újra konfliktusba keveredhet az Európai Unióval,

miután ezen megfigyelési módszerek „nyilvánvaló alkalmazása megcsúfolja az Európai Unió egyik alapelvét, a digitális magánélet védelmét”. Megjegyzik, hogy bár a magyar számok az összes adatnak csak kis részét teszik ki, „mégis kiemelkedőek, hiszen Magyarország az Európai Unió tagja, ahol a magánélet elvileg alapvető jog és alapvető társadalmi érték, és ahol az újságírók, ellenzéki politikusok és ügyvédek számára elméletileg erősek a biztosítékok”. Az amerikai lap végezetül emlékeztet arra, hogy Magyarország az EU-ban nincs egyedül, hisz számíthat a jobboldali lengyel kormányra, viszont a jövő évi parlamenti választások minden korábbinál nagyobb kihívást jelentenek Orbán Viktor számára.

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 236 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikai maffiózok beszélnek magyarországi maffiaállamról.
Az ő maffia-hálózatuk szövi be az egész világot, amióta meggyengült az olasz maffia.

Erősen baloldalinak viszont már lehet nevezni az USA-t. Csak idő kérdése, hogy mikor lesznek posztkomcsik. Afelé haladnak.

Na meg Obama alatt is.

Szeretném megismételni, hogy azért sok minden lehet.
Például:
Ezeket az embereket tényleg lehallgatták, de nem a magyar szakszolgálat.
Ezeket az embereket egyáltalán nem hallgatták le.
Ezeket az embereket a magyar szakszolgálat hallgatta le, törvénytelenül.
Ezeket az embereket a magyar szakszolgálat hallgatta le, törvényesen (vagyis vaj volt az illető urak, hölgyek, vagy kapcsolataik füle mögött).

Egy azonban szerintem biztos: a cirkusz nem az újságírók nyomozásának az eredménye, hanem egy másik szakszolgálaté.
A W. P. csak a szakszolgálati feladatot teljesíti.

"Azon az 50 ezres listán, amelyen a megfigyelni kívánt személyek telefonszáma szerepelt, több mint 600 ezer magyar (hatmillió) telefonszám bukkan fel. Magyarország figyelemre méltó társaságba került. A marokkói királyság és a világ legnagyobb demokráciája, India is a vizsgált államok között van. Mindkét ország azt állította, hogy minden megfigyelés összhangban van a saját törvényeikkel.
A marokkói lehallgatási botrányról Ed-wadi Al- Snóden kalifa számolt be, aki nem mer hazatérni azóta, mert kivégzik. Tőle tudta meg a világ, hogy VALAMENNYImarokkói tevefingot lehallgatnak és katalogizálják azokat.
Valamint besegített Indiának (nem keverendő össze az indiánok földjén most élőkkel) a dán titkosszolgálat az európai politikusok, köztük Angela Merkel német kancellár lehallgatásában – jelentette a skandináv ország sajtója.
De a legaljasabbak a náci magyarok, akik nem a német kancellárt hallgatták le, hanem egy nagyon fontos magyar újságírót, aki eddig a szabadság lelkét tartotta Gyurcsányban. Bár a neve nem közismert Magyarországon, azonban mi jól ismerjük, hiszen a mi főnökeink ügynöke."

Jók lehetnek a Fidesz választási kilátásai, ezért tagadniuk kell a választás demokratizmusát is.

Nem tartom lehetetlennek, hogy a globális adó ellenzése miatt van az egész. Nagyon sok pénzről van szó.

Miért kellene nekem üvöltenem, ha neked fáj az ostobaságod?
Üvöltözöl te eleget itt a mandin annyira fáj az ostobaságod.

A papír türelmes, nem tiltakozik, ha alaptalan hazugságokat írnak rá a The Washington Post hírhamisítói.

„A Washington Post 16 másik médiapartnerrel együtt világszerte képes volt feltárni, hogy az NSO Group, egy izraeli cég által gyártott katonai szintű kémprogramot hogyan használták fel több mint 50 országban számos disszidens, újságíró, emberi jogi aktivista, befolyásos politikus és üzletember nyomon követésére”

A WP és partnerei olyan szintű technikával rendelkeznek, mint a titkosszolgálatok? Mert egy katonai szintű kémprogramhoz hasonló felkészültség kell. Vagy nem ők tárták fel, de nekik adták a "dicsőséget" valakik.

Orbán nem vitte bele semmilyen hírverésbe az országot, de te a feltételezések szintjén már konkrétumokat vizionálsz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés