Németországban tovább nőtt az árvíz halálos áldozatainak a száma

2021. július 18. 12:10
Angela Merkel kancellár délután látogat el Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére.

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma vasárnapra Németország nyugati részén. A német rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is. Ahrweilerben további 670-en megsérültek, miután az Ahr folyó egész településeket öntött el. Félő, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedik.

A környező területek nagy részén még mindig nem működik az áram- és a telefonszolgáltatás.

Angela Merkel kancellár délután várhatóan az Ahrweiler járásban fekvő Schuld települést keresi fel, majd a közeli Adenau településen Malu Dreyerrel, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökével sajtónyilatkozatot tesz. Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során az áldozatokkal való szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter újságíróknak pedig azt mondta, országos erőfeszítésre lesz szükség a régió talpraállításához.

Scholz a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában több százmillió euróra becsülte a helyreállításhoz szükséges kezdeti összeget, de a hosszú távú költségek milliárdos nagyságrendűek lehetnek. A kormány szerdán ül össze, hogy áttekintse a terveket. A sürgős pénzügyi segítség a hosszabb távú újjáépítési költségeken felül érkezne, és az első gyorssegélyeket már júliusban meg kell kapniuk az érintetteknek – mondta. Több száz kilométerre délkeletre, a Felső-Bajorországban fekvő Berchtesgadener Land járásban szükségállapotot hirdettek szombat este az áradások miatt. A körzetben ketten meghaltak, ám egyelőre nem tudni, hogy a halálesetek összefüggésben vannak-e az áradásokkal.

A meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy

vasárnap mérséklődnek az esőzések.

A heves esőzések és árvizek ugyancsak súlyos károkat okoztak Belgium és Hollandia egyes részein. Belgiumban szombat estig 27 halálos áldozatot jelentettek, több mint 100 embert pedig még mindig keresnek.

Fotó: Az Ahr folyó áradása következtében megrongálódott lakóházak a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 16-án. Az özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket. A természeti katasztrófában megsemmisült számos lakóépület, és legkevesebb 80 ember életét vesztette, több tucat ember hollétéről nem tudni. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olvastál egyetlenegy covidostól is, vagy a hozzátartozójuktól, hogy a kormányt szidták mert elkapták azt a vírust, amelyik a világon milliókat fertőzött meg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés