Fekete-Győr az euró mellett kampányol

2021. július 18. 14:06
A Momentum elnöke szerint nem kellene megvárni, hogy 500 forintra nőjön az árfolyam, ideje lenne bevezetni a közös pénzt.

Fekete-Győr András szerint „hiába szidja Matolcsy György jegybankelnök az eurót, és hiába hergelnek az EU ellen, egy új kutatás szerint 69 százalék fizetne szívesen euróval Magyarországon”. A Momentum elnöke azt írja a Facebook-oldalán, hogy az euró támogatottsága folyamatosan növekszik. Úgy véli, ennek az az oka, hogy „tudják a magyarok is, hogy a most tapasztalt elképesztő élelmiszerár-növekedés megállítható lenne a közös fizetőeszköz bevezetésével”.

A politikus azt írja, nem kellene megvárni, hogy 500 forintra nőjön az árfolyam, ideje lenne bevezetni Magyarországon az eurót. „Ennek lesz a Momentum 2022 után a garanciája” – zárja a posztját Fekete-Győr.

Címlapkép: MTI Fotó: Mónus Márton

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az euró bevezetése nem kívánság műsor, hanem teljesíteni kell a konvergencia kritériumot.
Jelenleg egyik sincs teljesítve. Amennyiben figyelembe vesszük a Momentumos és hatökrös fogat ígérgetéseit az euró még 2030-ban sem lenne bevezetve. Ugyanúgy járnánk ahogy jártunk a Gyurcsány kormány idején. Arról nem is szólva, hogy az euró bevezetése nem csökkentené az árak emelkedését. A kritériumok teljesítéséhez, pedig csökkenteni kellene a jóléti kiadásokat és növelni az adókat. Aki most az euró azonnali bevezetéséről hadovál az nincs tisztában a lehetőségekkel, körülményekkel.

A kritériumok a következők:

1. Az inflációs ráta egyéves referencia-időszakban nem haladhatja meg 1,5%-nál nagyobb mértékben a három legalacsonyabb mutatóval rendelkező tagállam inflációs rátájának átlagát, s ezt az alacsony inflációt fenntartható módon kell produkálni.
2. Az éves költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3%-át; a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60%-át (illetve 60% feletti adósságráta esetén az adósságrátában folyamatos és jelentős csökkenést kell felmutatni).
3. A tagállam nemzeti valutájának árfolyama a Gazdasági és Monetáris Unió harmadik szakaszába lépést megelőző két évben nem lépheti át a második szakaszban megállapított árfolyamsávot. A gyakorlatban ez azzal is jár, hogy az adott országnak be kell lépnie az Európai Árfolyam-mechanizmusba (ERM).
4. A hosszú távú hitelek kamatlába az egyéves referencia-időszakban legfeljebb 2%-kal lehet több, mint a három legalacsonyabb inflációs mutatóval rendelkező tagállam államkölcsöneinek átlagos kamatlába.

Tételezzük fel, hogy a holnapi naptól be tudnánk vezetni az eurót. Ekkor az átszámítási kulcs 3,6 lenne. Vagyis 3,6 szer kevesebbe lenne euróban a bér. Mennyivel lehetne ebből a pénzből több árut vásárolni?

Ebben megtalálja az indoklást. Bár azzal is tisztában vagyok, hogy ez meghaladja a képességét.
https://www.ksh.hu/stadat_file..

,,Az áldott Eu-s és (világgazdasági) pénzbőség idején a kormánynak esze ágában sem volt ilyen lépéseket hozni.,,

Ez egy az egyben ráillik a Gyurcsány kormányra. Akkor miért nem vezették be 2007-ben az eurót, amikor az árfolyam 260 forint volt?

Majd a IV. Birodalomban lehet közös pénz az euró.

,,20 éves európai inflációs adatok..
2013-2016 évi adatok 20 évesek?
Infláció
Magyarország
2013 1,7
2014 0,0
2015 0,1
2016 0,4

Ausztria akinél euró van
2013 2,1
2014 1,5
2015 0,8
2016 1,0

Ezek 20 éves adatok? Ez igazolja, hogy ahol euró van ott alacsonyabb az infláció?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés