Szivárványokon innen és túl

III. évfolyam 28. szám | Élet - Utolsó Figyelmeztetés
2021. július 15.

Rajcsányi Gellért

Pedig olyan szívesen kihagynám, hogy erről írjak. Milyen jó lenne, ha – legalábbis ez ügyben – 2021 helyett 2011-et vagy 2001-et írnánk, és egy vállrándítással, no meg egy felemelt mutatóujjal intéznénk el az ügyet: szexuális kisebbségek vannak, őket ne érjék inzultusok emiatt, mindenki éljen úgy a magánéletében, ahogy akar, amíg az a fennálló jogrendbe nem ütközik. És e fennálló jogrendek még Európa innenső fertályán, így itt, Magyarországon is eléggé liberálisak – kapaszkodjanak meg a nyugati mozgalmárok, még most, 2021-ben is. Mégse lehet kihagyni az írást, mert ez jön minden csatornán – a szivárványosan bazsalygó felszín alatt pedig sötétebb törekvések rombolják a társadalom alapjait.

„Some people are gay. Get over it” (vannak melegek. Lépj túl rajta) – állt egykor a felirat Sir Ian McKellen, A Gyűrűk Urában Gandalf varázslót alakító, nagyszerű – és történetesen meleg – brit színészlegenda pólóján. Igaza volt a feliratnak. De miért ne lehetne most is itt lezárni az ügyet, és utána békében tovább élni úgy, ahogy akarunk? Beleértve mindenkit?

Miért, miért? Azért, mert egy nyughatatlan, destruktív és dekonstruáló, szélsőbalosnak, újmarxistának, újbeszélül woke-nak, felébredtnek mondott, szektariánus mozgalom rátelepedett erre a témára. Is. A rátelepedéssel pedig megalkotott egy csúszós pályát, amelyen keresztül hajlítani kezdte megélt, látott, hallott és beszélt valóságunkat. Szavak és fogalmak jelentéseit; hozzáállások, magatartásminták, egész hagyományos emberi identitásunk alapelemeit. Ezek a változások, ez a társadalompolitikai, nyelvi és kulturális forradalom gyakorlatilag egy évtized alatt, itt és most, a szemünk láttára zajlott le szerte a nyugati világban. Mostanra számos országban, köztük nagyhatalmakban rombolják az alapvető társadalomszervező rendszereket, beállítódásokat és közmegegyezéseket.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés