Háttérből a frontvonalba

2021. július 15.
Július végéig lehet jelölni a Nők Magyarországért díjra azokat a hölgyeket, akik a járvány alatt kiemelkedő munkát végeztek a szakmájukban, ám a legtöbbek által láthatatlanul. Két tavalyi díjazottal a hivatásáról, Novák Katalin miniszterrel a gondoskodás megbecsültségéről beszélgettünk.

Szalai Laura és Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

„Vannak, akik azt üzenik, hogy a nők és a férfiak nemcsak egyenlők, hanem egyformák is, ám el kell fogadnunk, hogy sok szempontból különbözünk. Ehhez hozzátartozik az, hogy a nők gyakrabban választanak gondoskodó szakmát” – mondja a Mandinernek Novák Katalin, a Nők Magyarországért Klub (NMK) alapító elnöke, a családokért felelős miniszter. Az egyesület a Nők Magyarországért díjjal azokat a hölgyeket szeretné reflektorfénybe állítani, akik egészségügyi, szociális, oktatási vagy bármilyen más területen azért dolgoztak a pandémia idején, hogy másoknak élhetőbbek legyenek a mindennapok.

A miniszter hangsúlyozza, az érintett területeken nemcsak Magyar­országon, hanem a világ minden részén többségben vannak a hölgyek. „Tetszik, nem tetszik, ettől még tény: bennük inkább megvan a hajlam arra, hogy valamilyen segítő szakmát válasszanak, vagy akár anyagi ellentételezés nélkül segítsenek a környezetükben élőknek. Mi azt tehetjük, hogy morálisan és anyagilag elismerjük a teljesítményüket” – fogalmaz Novák Katalin.

Valóban: a koronavírus-járvány idején nagyon sokan helytálltak nemcsak a frontvonalban, hanem a háttérben is, ráadásul a harmadik hullám idején megfáradva kellett nap mint nap teljesíteniük. Ilyen hétköznapi hős lehet egy bölcsődei dadus, a járvány alatt három műszakban dolgozó ápoló, a csomagokat kiszállító postás, a boltos és az édesanya, aki főállású anyaként vagy a munkája mellett összetartotta a családot, és beállt a pedagógusok mellé tanítani a gyermekeit.

Fotó: Mátrai Dávid

Az NMK először 2020-ban hirdette meg a Nők Magyarországért díjat, amellyel azokat a nőket ismeri el, akik életükkel, munkájukkal példát mutatnak. Tavaly a Pécsi Tudományegyetem egyik kutatócsoportjának férfi tagjai jelölték a csapat hölgy tagjait, akik el is nyerték az elismerést. Volt olyan idősotthon, ahol a lakók fogtak össze, hogy az intézmény vezetőjét felterjesszék a díjra. Érkezett jelölés olyan pedagógusra, akit a szülők javasoltak a gyerekekkel való kommunikációban alkalmazott innovatív megoldásaiért. Egy az ápolásban vezető szerepet betöltő hölgyet a felettesei jelöltek. Volt, aki a járvány elején maszkok készítésével saját költségén segítette a közösséget, más ingatlanosként egészségügyi dolgozóknak keresett és ajánlott szállást.

„Az, hogy intenzív osztályos orvost jelöltek különdíjra, a szakmám elismerése volt. Egészen mostanáig a háttérben dolgoztunk, az emberek nem tudták, mit csinálunk, mennyire súlyos betegeket és milyen nagy leterheltséggel látunk el” – mondja lapunknak Bobek Ilona Magdolna, az egyik díjazott. A Dél-pesti Centrumkórház aneszteziológiai és intenzív beteg­ellátó osztályának osztályvezető főorvosa számára különösen megtisztelő volt, hogy két férfi kollégája terjesztette fel a kitüntetésre.

Nyitóképen: Balatoni Katalin célja összekapcsolni a magyar kultúra és a pedagógia világát. Fotó: Mandiner-archív

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés