„Tokióban utoljára egy örömúszást szeretnék!”

III. évfolyam 27. szám | Mandiner Sport
2021. július 8.
Igazán impozáns helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban tartották a tokiói olimpián részt vevő magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételét. Az először és – talán – utoljára esküt tevők arcát is fürkésztük.

Vámos Tamás interjúja a Mandiner hetilapban.

Biztos lehetett benne az ember, hogy jó helyre érkezik, hiszen a tokiói küldöttség számos tagja már formaruhában jelent meg a színházban. Férfiszemmel nézve megnyugodtunk, hiszen a női vízilabdacsapat tagjai egyenruhában, civilben is csinosak, mint ahogy két hölgy dzsúdósunk, Karakas Hedvig és Csernoviczki Éva is abszolút nőies, a férfi úszók pedig szokás szerint vidáman heccelik egymást.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökének, Schmitt Pálnak mindenkihez volt egy kedves szava, majd Kulcsár Krisztián MOB-elnök a színpadon köszöntötte a megjelenteket. Felelevenítette, hogy az eskütétellel egy nyolcvanöt éves hagyomány folytatódik, amellyel minden induló versenyző az olimpiai család tagjává válik. A játékok elhalasztását sikernek, a várható szigorításokat pedig a rendezés árának nevezte. Páratlan olimpiára kell számítani, vélekedett, és jó eséllyel páratlan sikerekre is. Megtudhattuk, hogy a magyar csapat idén a tartalékokkal együtt 175 fős lesz – népesebb, mint az előző három olim-
­pián –, és 23 sportág 28 szakágában képviseli hazánkat.

Eldöntöttem, hogy Tokió után visszavonulok” (Cseh László)

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós arra emlékeztette a küldöttséget, hogy egy nemzet világban elfoglalt helyét nem kizárólag a nagysága, a lélekszáma vagy a gazdasági ereje határozza meg, hanem az értékei, a kultúrája, a hagyományai és a sportsikerei is. A magyar sport mindig élen járt, és a sportolók a teljesítményükkel kifejezték nemzeti identitásukat olyan időkben is, amikor erre más lehetőség nem volt.

Nyitókép: MTI / EPA / Patrick B. Kräme

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés