Über alles? – megtört a germán gőg

2021. június 24. 12:27

Szilvay Gergely
Mandiner
Nem kérünk a germán megszállásokból – a szellemi leckéztetésből és az ideológiai kioktatásból sem. Mert jöhet egy nyögvenyelős 2-2, és a teuton törzsek rögtön visszaülhetnek tűzbe nézve merengeni.

Itt van ez a majdnem diplomáciai adok-kapokig jutó szivárványos ügy. A félreértelmezett magyar pedofilellenes törvény miatt a német zsenialitás kitalálja, hogy szivárványos színekbe borítja a müncheni stadiont, beáll mellé a fél német elit, majd az UEFA lehűti a kedélyeket. De azért a szájkarate tovább folyik, a német csapatkapitány pedig szivárványos karszalaggal lép pályára. 

Ilyen az, amikor a foci átitatódik politikával és aktivizmussal.

Amúgy is át van itatva, hiszen a futball a helyi és a nemzeti identitás kifejeződése is (a stadionépítések tehát a lokális identitást erősítik). Tudunk a sportdiplomáciáról is. 

Emlékezetes volt az 1969-es futballháború Honduras és El Salvador között, mikoron a két ország közti feszültségek egy meccsen dulakodásban törtek ki, majd öt napnyi háborúskodás következett, több ezer halottal és tízezer sebesülttel. A dolgot 1980-ban rendezte békeszerződés. A délszláv háború kitörése előtt is az utolsó csepp a pohárban egy 1990-es Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda meccs volt. A kárpát-medencei tapasztalatokhoz hozzátartoznak a pozsonyi Slovan és a dunaszerdahelyi DAC közti, nemzeti érzelmekkel erősen átfűtött meccsek.

De hogy szivárványos ügyek kapcsán keletkezzen futballfeszültség, az eddig példátlan fejlemény. A németek azt gondolhatták, hogy letolnak minket a pályáról, mint a tank a biciklit,

és így nem csak fociból kapunk újabb leckét, hanem ideológiából és felvilágosodásból is.

A biztosra vett, valószínűleg nagyarányúnak képzelt német győzelem azt jelezte volna: szivárványos ügyekben is ugye tudjátok, hol a helyetek?

Aztán az első félidőben mi szereztünk vezetést, hiába a németeknél volt többet a labda, ráadásul a mi térfelünkön. Az egyenlítő góljukra rákontráztunk, gyorsan visszaszereztük a vezetést, hogy ők az erős védelmünkkel küzdve a meccs végén tudjanak egyenlíteni. 

A németek leiskolázásra készültek, és nyögvenyelős döntetlent kapartak össze. Valószínűleg nem maradt el az öltözőben a fejmosás sem. 

És így már nem mutat olyan jól a német leckéztetés. Jobban jártak a németek, hogy nem világították ki szivárványba a stadionjukat, mert a 2-2 után ez elég hülyén nézett volna ki. Aki a focival kapcsolja össze a politikai-ideológiai parancsolgatást, az készüljön rá, hogy ha nem kedvez neki az eredmény, a hozzákapcsolt ügyekben is gyengülni fog. 

A németek mindig meg voltak verve a küldetéstudattal, 

a korábbi századokban kulturálisan és civilizatórikusan, aztán a nácizmus őrületével, amit aztán a mély önvád követett. De paradox módon ugyanolyan hévvel tolják ma az öngyűlölő-progresszív világokítást, mint egykor a nácizmust. Most az öngyűlöletet, a nyitott határokat, a szivárványos érzékenyülést és más „európai értékeket” (valójában a szélsőprogresszív ideológiát) próbálják terjeszteni, és észre sem veszik, hogy mit csinálnak – hogy ez ugyanaz a gyarmatosító hév, ami miatt gyűlölték saját magukat, csak más tartalommal. 

Én értem, hogy a német kultúra nagyszerű dolgokat alkotott. Azt is, hogy háború után a német gazdasági csoda segített nekik felállni. És hogy ettől a csodától függünk mi mindannyian itt, az EU-ban, úgy gazdaságilag. Csak hát ugye a V4-ek összefogása, a pragmatikus üzletelés a kelettel és más akciók épp arról szólnak, hogy igyekszünk lecsatlakozni a német függésről. A németeknek ez nem tetszik. Kiabálnak, hogy a magyarok mit összeüzletelnek a kínaiakkal és az oroszokkal – és közben ők sokkal nagyobb volumenben teszik ezt. És persze kioktatnak mindenből, talán még a kirekesztésből is, mert a hungarofasisztákat ki kell rekeszteni. 

A németek mindig találnak maguknak valami világmegváltónak szánt ügyet, amit terjeszteni akarnak a precíziós kütyüik, kocsijaik és más termékeik mellett. Azonban önnön identitásuk szétverése közepette mégis azt tudnám javasolni a jó germánoknak, hogy vissza lehet ám fogni az elánból, hátrább az agarakkal, tessék hűsítőt inni. 

Nem kérünk a germán megszállásokból – a szellemi leckéztetésből és az ideológiai kioktatásból sem. 

Mert talál jönni egy nyögvenyelős 2-2, és a teuton törzsek rögtön visszaülhetnek tűzbe nézve merengeni.

Maradjon betonbiztos a védelmünk, és lepjük meg néha egy-egy kontrával a szellemi gyarmatosítókat. Nincs jobb eszköz a nagyképű és gőgős megmondók elbizonytalanítására. 

Összesen 220 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Szilvay! Nem egyetértve az írásával, azért arra felhívnám a figyelmet, hogy No-ban választási kampánymódban vannak, ahol küzdenek a buziszimpatizánsok szavazataiért a pártok. A CDU-CSU is, akik azért három hónapja még rettegtek a zöldektől.
Arról se feledkezzünk meg, hogy az ügy hoz a magyar jobboldal konyhájára is.

Félreérti.
Mindegyik politikai cselekvés. A németet nem szeretem, mert álszent dologra játszik, de értem a racionalitását.
Az Orbánénak örülök, mert az is politikai cselekvés, de találkozik azzal, amit én is szeretnék. A fiatalok védelme.
Egyébként azért jobb az orbáni politika egésze, mert bár a politikai racionalitás mentén megy, de olyan dolgokért, mint a haza, mint a gyerekek, mint a középosztály, mint a nemzeti tőke, stb.

Ezt nagyon kevés ember képes megcsinálni, vagy legalább is a történelemből azt látom, hogy a legtöbb politikus vagy a politikai racionalitás, vagy az eszméi foglya volt. Aztán az úgy nem volt jó.

Kína?
Kína hatezer éve csinálja.

Már indulhatsz is. Várnak, mint az osztrákok a brünni halálmenet túlélő résztvevőit 1945-ben (nem kellettek).

És ezért kéne szivárványos ködbe burkolózni?

Jobban állnánk, de nem annyival, mert sokkal többen voltak egy rakás képzett emberrel. Nem véletlenül vitték von Braunt és stábját az USA- ba, de a Szu-nak is jutott ember. Még azzal is jól jártak, hogy az épen maradt gyáraikat a Szu leszerelte és elvitte, mert modern berendezésekkel pótolták őket a segélyből. Egyébként az ellenünk kivivott VB győzelem adta vissza a németek önbecsülését. ( A német egység -Nagy Ottó- is azért jött létre, mert rájöttek arra, hogy össze kell fogniuk különben a magyarok mindig legyőzik őket...)

+ üzletelés a kelettel " A müncheni stadionban óriási betűkkel volt kiírva: GAZPROM.
" félreértelmezett magyar pedofilellenes törvény "
Nincs itt félreértés, a hazai liberálbolsik szállították a "szükséges fordítást".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés