Chicago polgármestere a rasszizmust közegészségügyi válságnak nyilvánította

2021. június 18. 9:42
Lori Lightfoot szerint a szisztematikus rasszizmus az oka, hogy a chicagói feketéknek alacsonyabb a várható élettartama a nem feketéknél.

Chicago demokrata polgármestere, Lori Ligthfoot csütörtökön „közegészségügyi vészhelyzetnek” nyilvánította a rasszizmust – írja a Fox News. A politikus véleménye szerint ugyanis a szisztematikus rasszizmus az oka annak, hogy a fekete chicagóiak átlagosan 9,2 évvel kevesebb ideig élnek, mint a nem feketék.

„Városunk történelmének szinte minden pontján hatalmas pusztítást okozott a rasszizmus a színesbőrűek – és főleg a feketék – egészségének és jólétének” – mondta Lightfoot. A polgármester hozzátette: „Anélkül, hogy hivatalosan elismernénk ezt a kártékony hatást, sosem fogunk városként fejlődni és a forrásokat biztosítani közösségeinkek egy boldog és egészséges élethez”.

A polgármester kijelentette, hogy elindít egy kezdeményezést, amelynek fókuszában a rasszista törvényhozási időszakból származó korlátozásoknak a hatásai fognak állni. A város egészségügyi bizottsága közzétette, hogy közel 10 millió dollárt fog átcsoportosítani a költségvetésből, hogy felállítson 6 „Egészséges Chicago Méltányossági Körzetet” (Healthy Chicago Equity Zone).

Lightfoot megválasztása óta napirenden tartja a rasszizmus témáját. A George Floyd-féle zavargások idején eltávolíttatott két Kolombusz-szobrot a városából, illetve nem rég kijelentette, hogy nem hajlandó fehér újságíróknak interjút adni, mivel a sajtótestületben nagyrészt fehérek dolgoznak, „pedig a város több mint fele feketeként, latinóként, ázsiaiként vagy őshonos amerikaiként tekint magára”.

Címlapképen: Lori Lightfood

Kép forrása: Kamil Krzaczynski / AFP

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Chicago polgármesterének üzenhető: no meg a mikroaggresszio, transznemuek, nemvalto mutet, defund the police, rendszerszintu rasszizmus, white privilege, medicare4all, blm, rengeteg homoszexualis, ket ferfi egymason hentergőknek:
az rohadtul nem közegészségügyi rasszizmus,
ha a fekete embernek hajnalban fel kell kelnie és álmosan munkába indulni.
Sőt, meg is érkezni.
Az meg végképp nem, hogy zárásig átkapcsolni automata üzemmódba, hogy a családnak legyen tiszta vize, étele, fedele, és a gyerekek megtanulják, hogy a munkát és a családot tisztelni kell...
És minden mást gyűlölni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés