Országos gyermekvédelmi koordináció indult a katolikus egyház intézményei között

2021. június 16. 19:56
A cél, hogy hatékony gyermekvédelmi rendszerek jöjjenek létre, mind a szerzetesrendek, mind pedig az egyházmegyei papképzés számára.

Országos gyermekvédelmi szakmai fórumot tartottak június 16-án az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a szerzetesrendek, valamint egyházi tanintézmények szakembereinek részvételével – olvasható a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) sajtóközleményében. A rendezvény célja az volt, hogy elindítsa az országos gyermekvédelmi együttműködést a katolikus egyház intézményei között.

Az egyház felelősséget vállal

A T72 Pedagógiai Műhelyének szakmai fórumán ismertették a Magyar Katolikus egyház közösségeinek, illetve intézményeinek a gyermekvédelmi programjait, továbbá egyeztették a jövőbeni elképzeléseiket.

„Az elmúlt időszakban a magyar társadalomban, iskolákban, táborokban és az egyházban is napvilágra került gyermekbántalmazások egyértelművé tették, hogy gyökeresen változtatni kell azon a szemléletmódon, ahogyan a gyermekekhez, a sérülékeny felnőttekhez és általában az emberi méltósághoz viszonyulunk” – jelentette ki Rubovszky Rita, a T72 Pedagógiai Műhelyének a vezettője, a Patrona Hungariae Katotlikus Iskolaközpont főigazgatója. Rubovszky a fentihez hozzátette:

Ehhez átható kultúraváltásra van szükség, amiben az egyháznak különös felelőssége van”.

Új programokat is bemutattak, a régieket pedig továbbfejlesztik

Bemutatásra került a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) a 2021/22-es tanévtől elinduló gyermek- és ifjúságvédelmi szervezetfejlesztő projektjét. Ennek keretében 39 katolikus iskolában és óvodában egy külső szakmai mentor által támogatott 2-3 fős gyermekvédelmi csapatot fognak felállítani, és intézményekre szabott gyermekvédelmi stratégiát fognak készíteni – ismertette a projektet bővebben Szentes Judit, a KaPI gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere.

A fórumon ismertetésre került még a Magyarországi Szerzetesrendek Konferenciáinak az Emberi méltóság stratégiája, illetve a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban öt éve működő gyermekvédelmi rendszer is. Emellett bejelenttetteék, hogy az Esztergom-Budapest Főegyházmegyében továbbfejlesztik a már korábban megkezdett gyermekvédelmi munkát is.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés