Biden: A palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban éljenek

2021. május 21. 10:19
Az amerikai elnök elismerőleg szólt az egyiptomi kormány döntő szerepéről a felek közötti közvetítésben.

Üdvözölte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás megszületését Joe Biden amerikai elnök. A politikus – helyi idő szerint – csütörtökön azt mondta, „valódi lehetőséget” lát arra, hogy megvalósuljon egy nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtése.

Biden elismerőleg szólt az egyiptomi kormány döntő szerepéről a felek közötti közvetítésben. Hozzátette, ő és a Fehér Ház vezető tanácsadói intenzíven részt vettek a tűzszünet megteremtését célzó „óráról órára” tartó erőfeszítésekben, hogy megállítsák a vérontást.

Kifejtette: hiszi, a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban éljenek, valamint egyenlő mértékben élvezzék a szabadságot, a jólétet és a demokráciát. Mint mondta, kormánya folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciát ennek érdekében.

Tűzszüneti megállapodás

Az elnök nem sokkal azután beszélt, hogy Izrael és a Hamász bejelentette, hogy péntek hajnali 2 órakor tűzszünet lép életbe, véget vetve ezzel a 11 napos háborúnak, amely széles körű pusztítást okozott a Gázai övezetben, míg Izrael nagy részén megállt az élet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala csütörtök este közölte, hogy Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot a biztonsági kabinet késő esti ülése után. A Hamász gyorsan követte példáját, és úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben fogja tartani a megállapodást.

Biden és Netanjahu korábban egyeztetett

A tűzszünetet egy nappal azután jelentették be, hogy Biden szerdán felhívta telefonon Netanjahut, amelynek során a Fehér Ház tájékoztatása szerint azt mondta, a harcok jelentős enyhülését várja. Az izraeli miniszterelnök ezt követően nem sokkal egy nyilvános nyilatkozattal reagált, amelyben kifejtette „eltökélt szándéka folytatni a gázai hadműveletet, amíg el nem éri célját”.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés