Nádas Péter: A kormányváltás önmagában nem jelent megoldást

2021. május 15. 15:18
Az író nem látja az ellenzék „összetéveszthetetlen, intellektuálisan erős figuráit”.

Interjút adott a Könyvterasz nevű portálnak új esszékötete megjelenése kapcsán Nádas Péter. A beszélgetés során közéleti kérdések is szóba kerültek. 

„A mai közéletet uraló beszéd, gondolkodás legfőbb jellemzője, hogy az ellenségképzésen túl alig foglalkozik a másik szemszögével, tekintetével. Nem ez jelenti amúgy a kultúra végét?” – hangzik az egyik kérdés, az író erre így válaszol: „Nem, nem hiszem, hogy kultúrának bármiként vége lenne, a magyar kultúrának, vagy akár a szírnek. Ez inkább az egyik fázisa. Vannak integratív és dezintegratív korszakok egy kultúra történetében, vannak progresszióra és regresszióra hajló korszakok, vannak őrületesen kreatív és dögletesen ósdi vagy manierista korszakok, vannak hiperaktív és statikus korszakok. Most éppen egy hiperaktív, dezintegratív, regresszív, manierista korszakba fordultunk át. Úgymond a káosz kellős közepén időzünk, de még nem a vihar szemében. Mindez közel sem egyedül a mi kis hazánkra áll. A nagy elbeszélés soha nem nemzeti keretekben zajlik, mindig igen erősek az áthatások.”

Nádas szerint „bizonyára nem lenne rossz a kormányváltás, de önmagában valóban nem jelent megoldást. Hogy egészen személyes legyek, ma én nem tudnám jó szívvel a szavazatomat kinek vagy milyen pártnak adni. Még akkor sem, ha közben befognám az orromat. Mert

nem látom, hol vannak a kormányzásra kész ellenzék karakteres pártjai és összetéveszthetetlen, intellektuálisan erős figurái.

Önmagukban bizonytalan személyeket látok, akik nem tudják a saját témáikat megnevezni. Mintha nem tudnák, hogy egyetlen esélyük a nyíltság. Egy kezemen meg tudom számolni az erős karaktereket”.

Az író hozzáteszi: „Azt sem látom, hiába nézem, hogy az ellenzéki pártoknak vajon meddig ér el a hátországuk itthon és főleg külföldön, milyen állapotban van a választói bázisuk, azaz milyen a szellemi és milyen a financiális erők, milyen társadalmi rétegek vagy milyen pattanásig feszült embertömegek állnak mögöttük. Ha egyáltalán van ilyen tudásuk, akkor titokban tartják.”

Kép: MTI Fotóbank

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hiszem Nádas magára gondol, amikor az intellektuálisan erős figurákról beszél. Remélem lassan leesik neki, hogy Ferinek inkább vágópistákra van szüksége, akik nem túl erősek szellemileg, viszont jól irányíthatók.

Szépen elmész, és mint a kisangyal leszavazol a Gyurcsány-Jakab-FeGyőr-Karácsony stb.-re...

Az ellenzéki csapból is a kormányváltás utáni teendők folynak, szuggerálva a győzelmet, ami 2022-ben számukra elmarad, sőt, 2022 az ellenzék totális széteséséhez fog vezetni.

Péter!
Erről beszélünk zsidó értelmiségi körökben, nincs valós alternatívája Orbán Viktornak, mindent összevetve 21-ben rá kell szavaznunk. Legalább mi, értelmiségiek felismerjük a tétet.

Nádas Péter a kezét tördeli, hogy az ellenzéki pártok szedjék már össze magukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés