Pénteken dönt a bíróság Salvini ügyében

2021. május 13. 19:56
Nagy várakozás előzi meg a szicíliai Catania bíróságának pénteki döntését.

A vizsgálóbírónak az előzetes eljárásban arról kell döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a vádemelést a politikussal szemben. Salvini azért áll bíróság elé, mert 2019 nyarán öt napig nem engedte a Gregoretti nevű hadihajón Szicíliába érkezett illegális bevándorlók partraszállását. Nunzio Sarpietro bírónak két lehetősége van, vagy elveti a volt belügyminiszterrel szembeni vádemelést, vagy tárgyalásra bocsátja.

Matteo Salvini közösségi oldalán csütörtökön bejelentette, hogy másnap reggel ismét a szicíliai bíróságon lesz.

Szerintetek megérdemlem, hogy bíróság elé állítsanak 15 év börtönnel járó »túszejtésért«, mivel megvédtem Olaszország határait a kikötésektől, és felébresztettem Európát?"

– kérdezte a Liga politikusa a Twitteren.

Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása és a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség nem kezdeményezett. Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civilszervezetek szorgalmazzák.

A több mint fél évig tartó előzetes eljárás során a bíró többek között meghallgatta a volt kormányfőt, Giuseppe Contét, az akkori és jelenlegi külügyminisztert, Luigi Di Maiót, valamint a jelenlegi belügyminisztert, Luciana Lamorgesét. A bíró arra keresett választ, hogy a migránscsoportok érkezésekor milyen gyakorlatot követett a Conte-kormány, ki döntött a bevándorlók kikötésének feltételeiről. Matteo Salvini többször hangsúlyozta, hogy a „migránshajók” feltartóztatásáról a kormánnyal közösen hozta meg döntéseit, Róma pedig az Európai Bizottsággal egyeztetett.

A szintén 2019 nyarán feltartóztatott spanyol civilhajó, az Open Arms esetében a szicíliai Palermóban lefolytatott előzetes bírósági eljárás már április 17-én lezárult. A vizsgálóbíró megalapozottnak tartotta Matteo Salvini bíróság elé állítását, a tárgyalás szeptemberben kezdődik. Különbséget jelent a két ügy között, hogy az Open Arms esetében az illetékes ügyészség vádemelést kérelmezett, és az előzetes eljárás sokkal gyorsabban, tanúk meghallgatása nélkül zajlott le.

(MTI)

Nyitókép: Alessandro Bremec / NurPhoto / AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés