Izlandon találkozik az amerikai és az orosz külügyminiszter

2021. május 12. 21:55
Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a jövő héten kétoldalú találkozót tart Izlandon az Északi-sarkvidéki Tanács külügyminiszteri ülésének keretében – jelentette be szerdán a két külügyminisztérium.

Az orosz tárca közleménye szerint a két külügyminiszter szerdai telefonbeszélgetésében megállapodott, hogy május 20-án Reykjavíkban kétoldalú találkozót tartanak a nemzetközi tanácskozás szünetében. Megvitatták egy esetleges orosz-amerikai csúcstalálkozó lehetőségét is.    

A telefonbeszélgetésben Moszkva szerint szó volt Észak-Koreáról, az iráni atomprogramról és a „stratégiai stabilitásról” is.    

Az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője kétoldalú találkozót tart a jövő héten Izlandon.

Amerika továbbra is kemény hangon szólt az oroszokhoz

Antony Blinken „megerősítette Joe Biden amerikai elnök eltökéltségét az amerikai állampolgárok védelmére és a határozott fellépésre az amerikai érdekek védelmében, válaszul az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek ártó orosz cselekedetekre” – fogalmazott közleményében az amerikai külügyminisztérium.    

Blinken felszólította Oroszországot, hogy helyezze szabadlábra Paul Whelan és Trevor Reed amerikai állampolgárokat,

akiket Washington szerint Moszkva jogtalanul tart fogva. Az elmúlt években egyre romlott a kétoldalú viszony, miután  Washington a választásokba történt beavatkozással, kémkedéssel és kibertámadásokkal vádolta Moszkvát. A Biden-kormányzat áprilisban újabb szankciókat rendelt el Oroszországgal kapcsolatban álló jogi személyek ellen, és kiutasított hat orosz diplomatát. Moszkva hat amerikai diplomata kiutasításával és magas rangú amerikai tisztségviselők beutazásának tilalmával válaszolt. A kölcsönös büntetőintézkedések ellenére a két ország tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök egy harmadik országban, júniusban tartandó csúcstalálkozójának lehetőségéről.

(MTI)

Fotó: MTI/AP pool/Efrem Lukackij, EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata, Mandiner

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés