Felmérés: Amerika nagyobb veszély a demokráciára, mint Kína

2021. május 9. 12:29
A világ három nagyhatalma közül a lengyelek nem meglepő módon Oroszországot tekintik a demokrácia szempontjából a legnagyobb fenyegetésnek – derül ki a felmérésből.

Ötvenhárom országból kérdeztek meg csaknem ötvenezer embert a „The Alliance of Democracies Foundation”, azaz a Demokrácia Szövetségesei Alapítvány megbízásából. A világméretű tanulmány egyik legmegdöbbentőbb eredménye azt sugallja, hogy az 53 megkérdezett országban a válaszadók csaknem fele (44%) úgy ítéli meg, hogy az USA befolyása veszélyezteti a demokráciát az adott országban – derül ki a Guardian cikkéből. Kínát (38%) és Oroszországot (28%) világszerte kisebb veszélynek tekintik a demokráciára. A felmérésből kiderül, hogy Pakisztánban, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Dél-Koreában gondolják a leginkább úgy, hogy az Egyesült Államok fenygetést jelent a demokráciára.

A megkérdezett 53 ország közül az USA-t 42 országban nagyobb veszélynek tekintik a demokráciára, mint Kínát. Csak öt ország (Ukrajna, Irán, Lengyelország, Venezuela és Magyarország) tekinti az orosz befolyást nagyobb fenyegetésnek, mint Amerikát. A világ három nagyhatalma közül a lengyelek nem meglepő módon Oroszországot tekintik a demokrácia szempontjából a legnagyobb fenyegetésnek. Ugyanakkor meglepő eredmény, hogy a lengyelek negatívabban értékelik Amerika demokráciára gyakorolt hatását, mint Kínáét. 

Hozzáteszik, hogy az Egyesült Államok globális befolyásának felfogása szinte minden megkérdezett országban javult Joe Biden megválasztását követően, de a legnagyobb módon Németországban és Kínában. Csak nyolc országnak van negatívabb véleménye az Egyesült Államok 2021-es befolyásáról, mint tavaly volt: magának az USA-nak, Oroszországnak, Izraelnek, Nigériának, Dél-Afrikának, Ausztráliának, Norvégiának és Lengyelországnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Stefani Reynolds

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország 'klasszikus' nagyhatalmi álláspontot képvisel, az USA pedig a nagyvállalatok által irányított demokráciáét.

Akkor már nem Magyarország a legfőbb nemjogállami veszély?
Magyarországot már senki nem akarja "visszatéríteni a (pl. gyurcsányi) demokráciába?
De ez mellett, most a Nagy Világ Qrvája Liberty-szobros demokrácia meg fogja tanulni, milyen az, amikor "a cselekvés vezérfonala (Lenin)" annyi, hogy "„…az Antifa-BLM, a feketék, genderek harca azon a metafizikai föltevésen alapul, hogy 'egy életen át igyekezzenek keresztülhazudni magukat az igazsághoz' (Lukács Gy.)."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés