A baloldali ellenzék nem tanult és nem felejtett

2021. május 7. 7:52

Szilvay Gergely
Mandiner
Karácsony javaslata mutatja, a baloldali ellenzék nem tanult és nem felejtett: hitelfelvételt követelnek, hogy aztán szociális kiadásokra égessék el a pénzt.

Ön is emlékszik még azokra az időkre, mikor rettegve emlegettük a szót: Világbank? Vagy IMF? Vagy Valutaalap? Emlékszik Bokros Lajos csomagjára? És a 2008-as válságra, meg az újabb Világbank-hitelre?

Az első hitelcsomagot Kádár János vette fel még a hetvenes-nyolcvanas években, hogy finanszírozni tudja a kommunista alkut: a nép befogja a száját, cserébe relatív jólétet kap – és főleg kiszámíthatóságot. Életre szóló munkahely (már ha nem reakciós), Trabant három év után, de az biztosan. Mindenkinek kevés jut, de az jut, állambácsi gondoskodik mindenkiről, aki felvonul május elsején, de legalábbis nem renitenskedik. 

Ironikus, hogy

a szocializmus a neoliberálisnak nevezett kapitalista világrendszer hitelén robogott a kommunizmus megvalósítása felé

– míg aztán össze nem omlott.

Mert ugye: a kapitalizmus a szakadék szélén volt. A kommunizmus meg mindig egy lépéssel előtte. 

Aztán a rendszerváltás után is folytatódott a gyakorlat: az ország, vagy legalábbis a politikusok, annyira megszokták, hogy a politikához tartozik a hitelnyomás, hiteltárgyalás, hogy úgy gondolhatták: komoly politikus legalább egy hitelt felvesz az ország kontójára, és tárgyal a Világbankkal, így a 2008-as válságot is IMF- és Világbank-hitelből igyekeztek megoldani. Ezt aztán 2010 után visszafizette az Orbán-kormány.

Végre megszabadultunk ettől, az előző tíz évben elkezdte ledolgozni a kormány a GDP-arányos államadósságot, erre jött a járvány, és az államadósság visszakúszott 80 százalék fölé. Kemény munka lesz újra nekifeszülni, de aki ledolgozta egyszer, le tudja dolgozni még egyszer is. 

Közben ezúttal nem Moszkvából és Washingtonból, hanem Brüsszelből hallatszanak a szirénhangok: megszületett az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköze (RRF). Az RRF a járvány utáni helyreállítás pénzügyi alapja, hazánk kap 2511 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást, és felvehetne 3384 milliárd forintnyi visszatérítendő támogatást – azaz hitelt.
A kormány azonban 20 másik tagállammal együtt nemet mondott a hitelrészre, és csak a vissza nem térítendő támogatást kéri.

Semmi szükség világbankos deja vu-érzésre, gondolhatják a döntéshozók.

Erre jön Karácsony Gergely, akinek, úgy látszik, nosztalgiája van a kilencvenes évek és a 2008 utáni évek iránt,

és sürgeti, hogy csak azért is vegyen fel hitelt a kormány.

A kormány szerint viszont az unis hitel azonban egyáltalán nem olyan kedvező, legalább 2050-ig nyögnénk a visszafizetését, hét százalékkal növelné az államadósságot, ráadásul szerintük nem is lehet olyasmikre költeni, amire Karácsony költené. Mert ő egyszerűen felélné, szociális költekezést rendezne belőle, azaz szórná a pénzt a választóinak. 

Az a pénz, amit Karácsony osztogatni akar, nem létezik. Délibáb. Virtuális fizetőeszköz. Vissza kell fizetni. Ha az újraindításra akarná költeni Karácsony, egy fokkal jobban megérteném. De nem, ő segélynövelésre, bérnövelésre, rezsicsökkentésre, lakástámogatásra költené, azaz abba a hitbe ringatná az embereket, hogy ez a pénz van, és jár. Aztán amikor vissza kellene fizetni és jönnének a megszorítások, akkor széttárná a karját, hogy a csúnya neoliberális kapitalista világrendszer vagy az Orbán ki akar minket zsigerelni. Hogy mi lesz később? Az mindegy, csak váltsuk le a kormányt, aki nem adja oda az emberek pénzét! Ami igazából nem az övéké. 

Karácsony kádárista reflexekből táplálkozó javaslata ffelelőtlen és életveszélyes. Az derül ki ugyanis belőle, hogy az ellenzék, ha kormányra kerülne, azonnal adósságba verné az országot, hogy demonstrálja szociális érzékenységét. Akkor pedig jönne az új, több évtizedes eladósodás és a külpolitikai mozgástér csökkenése. És kapnánk a nyakunkba egy kellemes, baloldali típusú, szakértői válságkezelést. Úgy látszik,

a másik fontos dolog a baloldali politikusnak, amitől politikusnak érzi magát, ha válságot kezelhet a saját hitelfelvétele után.

Na, ez történik, ha újbalos marxisták szövegelnek hitelről. A történelem majdnem megismétli önmagát. Kösz, de inkább nem kérünk belőle. 
 

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

,,A baloldali ellenzék nem tanult és nem felejtett,,

Hamis ez a cím.

Az igazság ebben van: A baloldali ellenzék és szavazó tábor semmit sem tanult és mindent elfelejtett, vagy el akar felejteni.

Akkor nincs gond a hitel felvételével, ha annak van megtérülése. Középtávú hitelt akkor érdemes felvenni, ha a megtérülés 12 éven belül megtörténik.
Hosszú távú hitelt pedig akkor, ha a megtérülés 25 éven belül megtörténik.
1976-1990 időszakában és 2002-2009 időszakában a felvett hitelek nem ilyenek voltak, mert egyiknek sem volt megtérülése és csak rövid ideig növelték a GDP-t.
A PPP projektek pedig károsak voltak és mintegy háromezer milliárd veszteség keletkezett. Egyetlen dologra volt jó, hogy egyesek sikeresen meg tudták csapolni.

Emlékszem a 70-es, 80-as évekre amikor a vállalti menedzserek szlogenje az volt: költsünk csak, nem érdekes ha hitelből, mert majd az állam helytáll. A Medgyessy-Gyurcsány kormány is ezt csinálta. Ugyanezt fogják tenni, ha újra hatalomra kerülnek.

Emlékezzetek Gyurcsány Ferenc öszdi beszédében elhangzottakra:
,,Ha őszinte vagyok hozzátok, akkor azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Hogy a maga biztosság mögött ott van az őrlődés és a gyötrődés. Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt.,,

Milyen miniszterelnök akik csak a mát és holnapot látja, de a holnaputánt már nem. Sőt! a teljes ciklus sem fér bele a látókörébe?

Alkalmatlan

Ezért alkalmat az ellenzéknél szóba hozott összes miniszterelnök jelölt.

Tetszik, amikor olyasmivel tudtok érvelni, amiről ti is tudjátok, hogy nem úgy van.

Ennek a másik oldala az, linkelj be olyan tanulmányokat, amely szerint kizárt a megtérülés. Minden csak azon múlik, ki, hogyan csoportosítja a számokat, mivel a jövő még előttünk áll.

Jó, akkor egy kis hitel kisokos.

Van jó hitel és van rossz hitel. A jó hitel, amelyik eredménye képpen bevételed lesz. Mondjuk esztergapad. Terméket fogsz vele előállítani, vagy szolgáltatni fogsz vele, aztán van a rossz hitel, ha nyaralást, vagy plazma tévét vásárolsz vele.

Így van ez az államnál is, a Ballibek hitele, ha szociális segélyt, állami béreket adsz belőle, az rossz hitel.
A kínai jó hitel, mert a kínaiaknak saját kikötői lesznek a balkánon, így a vasútvonallal itt fog belépni az áru az EU- ba és nem a hollandoknál. Nálunk fogja vámoltatni, ami nekünk bevétel. Ami mutatja, hogy a ballib bizony netto hazaáruló, hiszen holland érdekek mentén jár el...

Ez pontosan így van. A kínai áru vámkezeléset a kínaiak által épített vasúton mi fogjuk vámkezelni, nem a hollandok.
Ugyanez igaz Paksra is, olcsó atomenergiát fogunk termelni az agyhalott németeknek. Mivel nincs szabadsajtójuk, senkitől sem tudják meg, hogy a zöldenergia rendkívül drága és teljesen bizonytalan.

Persze ti ellenérdekeltek vagytok a magyar emberek jól létében.

Ezt a 150-es iq-dal szűrted le? Mészáros, mint bármely munkáltató, a dolgozói megtartására kapta a pénzt. Mert különben azt tette volna, amit minden tulajdonos a világon. Elbocsájtotta volna a dolgozóit.

Ócska propagandista vagy! Egy fociszurkoló értelmi képességeivel.

Szóval a világ második gazdaságának a világ harmadik gazdasága osztja a lapot, szerinted?

Szerintem meg nem véletlenül szerepel az egyezségükben, hogy nem szólnak bele a másik belügyeibe. Mindkettőjüknek fájna az a haragszom rád...

Mint már említettem, minden azon múlik, ki, hogyan bánik az adatokkal. Ha a kormány így, akkor ti úgy, Ezért értelmetlen veletek vitázni.

Hát a honi baloldal kétségkívül jó hitelfelvételben. Hitelfinanszírozásban más kevésbé. Ezért futottak mindig adóemelésbe.

Nem az eszükért szeretik, az már biztos.

Százezer lájkot ide! Bizony tíz év nagy idő, a mai fiatal választók még Isten tenyerén ülő ifjoncok voltak, amikor minden év január elején attól rettegtünk, hogy most milyen ár- és adóemeléseket fognak bejelenteni és hogy fogjuk a családi kasszából vagy a nyugdíjból kisanyargatni, miről kell lemondanunk a következő évben. Persze sokan nem mondtak le semmiről, hanem a reklámok hatására fogyasztási és devizahitelekből fedezték a megszokott életszínvonalukat. Aztán először mit mondtak a drágaságos balos gazdasági 'szakértők", amikor már Orbánék elkezdték kimenteni az embereket az összeomló devizahitelek alól? Na, emlékszik még valaki? Ifjoncok persze nem emlékeznek, mert akkor még a túlsó padsorban ülő lányokkal/fiúkkal voltak elfoglalva. Hát ilyeneket, hogy 'hagyni kell a piaci folyamatokat', mert majd 'ebből tanulja meg a társadalom, hogy működik a kapitalizmus', meg 'egyéni felelősség', meg 'öngondoskodás', meg 'nincs ingyen ebéd'.

Remélem összeszorul a gyomrotok, amikor az egykori bolsik és az új világmegváltók hitelfelvételről szónokolnak. A fiatalok pedig majd egyszer ugyanúgy megtapasztalják, mint mi, milyen az, amikor a liberális szemforgatók, patópálok és kozmopoliták kormányoznak. Csak ne jövőre ...

Na koma, akkor te is menj okádni a kocsmába a többi provokátor és mocskosszájú közé. X

Te valami fiatal szocioéttermiségi lehetsz.
A való világban az egykulcsos adó kb. az egyetlen ténylegesen beszedhető adó. A többkulcsosnál az élelmesebbje hirtelen minimálbéres lesz, a gazdagabbja nem munkajövedelemből marad gazdag, a "szakértő kormány" így hatalmas éleslátással szépen belövi a magasabb sávot a valóban dolgozó középosztály szíve közepébe.
Annyira fasza volt tényleg a szuperbruttó, meg hogy 5-6 év munkaviszonnyal informatikusként (még) nem vezetői beosztásban hirtelen csökkent a nettó bérem, alig győztem a seggemet a földhöz csapkodni örömömben, hogy még így is hitelképes voltam - svájci frank alapúra, mer' más nem volt.
A "A felsőközéposztály 80-90% balra szavaz" pedig egy mítosz. A felsőközéposztály én vagyok, meg a magamfajta igazidiplomás ténylegdolgozók, akik hát nem igazán 80-90%-ban szavaznak ballra. Akikre te gondolsz, azok az szadeszes okostojások, akik kitűnően be tudják osztani a más pénzét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés