Határrevíziót akar egy momentumos politikus

2021. május 7. 14:18
A Nógrád megyei Horváth Ferenc területcsere révén szerezné vissza a somoskői várat.

Egy momentumos politikus Facebook-posztban vetette fel, hogy meg kellene fontolni egy területcserét Szlovákiával, melynek részeként hazánkhoz kerülne a somoskői vár. A nógrádi politikus az Azonnalinak is elmondta, hogy miként pattant ki a fejéből az ötlet. Azzal érvel, hogy Somoskő település Nógrád megyében, Magyarországon található, a falutól húsz méterre lévő somoskői vár viszont már szlovák területen áll. Északi szomszédunkban a legközelebbi település, Sátorosbánya négy kilométerre van a vártól, a többi környékbeli község pedig legalább tízre, így a vár nem kapcsolódik szervesen semmilyen településhez a szlovák oldalon.

A posztjában leírja, hogy 1999-ig húsz kilométert kellett utazni Somoskőről, ha valaki fel szeretett volna menni a pár lépésre lévő várba, azóta közvetlenül át lehet menni, de néhány évig még ezt követően is útlevél kellett, 2007-től, a schengeni egyezmény hazai életbeléptetésétől látogatható újra szabadon Magyarországról is.

Persze tisztában van azzal, hogy mindkét ország az Unió tagja és „természetesen nem ez a legfontosabb sem Magyarország, sem a Nógrád életében, mégis azt gondolom, hogy ez a vár és Somoskő összetartoznak” – fogalmaz. Úgy véli, évtizedek óta most van először olyan kormánya Szlovákiának, ahol „észérvek alapján és kölcsönösen előnyös hatások mentén felvethetőnek tartom a vár néhány hektáros területének – az utóbbi években más esetekben már alkalmazott – területcsere alapú kérését – írja.

A portálnak azt nyilatkozta, hiszi, hogy „két fejlett, jószándékú európai ország a 21. században példamutató tárgyalások útján helyre tud tenni egy 1924 óta fennálló, nyilvánvalóan irracionális helyzetet. Kijelentette továbbá, hogy akár Somoskő közvetlen közelében is végrehajtható a területcsere, de nem szeretne szerepet téveszteni.

Fotó: A somoskői vár látszik a reggeli köd felett Salgótarján közeléből fotózva 2020. november 24-én. MTI/Komka Péter

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a mienk.
Megvettük tőlük egy tarisznya földért, egy marék fűért, egy tömlő vízért és egy fehér lóért.
Egészen a Kárpátokig.

OFF: végre volt időm, és tudtam válaszolni a Napóleonos témában.

A vége az lesz, horvátok, szlovénok, tótok, rácok a Korona alatt... egészen jól működött régebben.

Azt pl. el tudom képzelni, hogy a Momentum fölajánlja területgyarapításul Szlovákiának egész Magyarországot. Utána népszavaznánk arról, hogy legyen a főváros.

Autonómia, perszonálunió, monarchia, pallosjog... volt már példa jól működő együtt élésre.
A különálló kis országok gazdasága gyenge marad, függőségük a külső hatásoktól nagy.
A XXI. században nyilván valami új megközelítés kell, de egyedül nem megy. Közép- Európa germán- szláv- magyar szövetségben volt csak sikeres, ahogy ma is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés