Karácsony Gergely szerint a kormány megint nem állta a szavát

2021. május 6. 15:48
Az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát, mert az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

„Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán csütörtökön.    

A kormány kompenzációt igért az elvont adóért cserébe

A kormány 2020 decemberének végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.    

A főpolgármester csütörtökön azt közölte, a kormány most 23 milliárdos önkormányzati kompenzációt jelentett be, miközben csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg.

„Akkor persze a fideszes nagyvárosokat rögtön megszórták több mint 15 milliárddal, de valahogy ebből az ellenzéki vezetésű városoknak akkor sem jutott” – tette hozzá.    

Azt írta, ráadásul erről a csütörtöki döntésről is előbb értesítették a helyi Fidesz-szervezeteket, mint a megválasztott ellenzéki polgármestereket.    

Növekedett az elvonás

A főpolgármester bejegyzése szerint a kormány miközben kifosztja az önkormányzatokat válság idején a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe: 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt. „Többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpra állítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte” – írta Karácsony Gergely.

Hozzátette: közben az Európai Uniótól a magyaroknak járó több mint 3000 milliárd forintról is lemondani készül a kormány, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia, miközben 4000 milliárd forinttal adósítja el a gyerekeinket Oroszországnak és Kínának.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a nagy cégek adója megmaradt és az a sok.

A 4000 milliárdból 3000 a Paks 2 erőmű, ha nem orosz hitelből épül, épülne más hitelből.
Az építést annak idején az MSZP-DK kormányon támogatta.
Az orosz hitel meg bármikor kiváltható kedvezőbb hitellel, vagyis csak formailag vagyunk Oroszország adósai.
A Bp-Belgrád vasútvonal magyar szakasza (Bp-Kelebia) magyar vasúti fővonal lerobbant állapotban.
Miért baj az, ha rendbe hozzák? Ha kínai árút szállítanak rajta az nyereség. Ha nem készül el, majd elkerülik a tranzitdíjak az országot Zágráb felé.
Emlékezzünk, amikor felvetődött egy szlovák területen futó elkerülő szélesvágányú vonal terve, az volt a baj, hogy kiesünk a nemzetközi kereskedelemből.

Köszönjük, Emese.
X

Na, te csak hallgass!!! Hol van a húszezer forint, amit a nyugdíjasoknak ígértél?
Hol a ingyenes utazás a 14 éven aluliaknak?

Igen. Nagyon hazudoznak.

Azt nem szokott és nem is tud. Viszont a szegény kisfiú panaszai meghallgatásra találnak az ellenzéki szavazóknál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés