Karácsony: Zöld és szociális fordulatra van szükség

2021. április 22. 11:36
Zöld és szociális fordulatot sürget a főpolgármester, mondván, az emberhez méltó élet, illetve az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint „az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.

A Föld napja alkalmából közösségi oldalán közzétett videójában Karácsony Gergely kiemelte: a klímavédelem, környezetvédelem kérdésében sokat lehet tanulni Ferenc pápától, aki szerint a klímaváltozással és a környezet pusztításával szemben „csak akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha egyszerre harcolunk a szegénységgel és a szociális problémákkal is”.    

Járvány után

A politikus szerint most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, és elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenjen a rendes kerékvágásba, el kell dönteni, „ott akarjuk-e folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk, vagy képesek leszünk” változni és változtatni, új normalitást teremteni. „Én ebben az új normalitásban, a dolgok másfajta menetében hiszek” - szögezte le, hozzátéve, fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség a világon és Magyarországon is. Úgy vélte, a járvány „halogathatatlanná” tette a rendszerszintű változtatásokat.    

Magyarország legjobb esélye

Mint mondta,

az embert kell a cselekvés középpontjába állítani, az ő biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét,

de az „ember” nem jelentheti a kiváltságos keveseket. „Zöld és szociális fordulatra van szükség Magyarországon, mert ez az országunk legjobb esélye” - mondta, hozzátéve, hogy ennek a fordulatnak arról a világnézetről kell szólnia, „amely nem hajlandó elfogadni, hogy a gyerek sorsának el kell dőlnie születése pillanatában, hogy az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke”.    

Klímavédelem

Úgy vélte, a zöld és szociális szemléletet a nagyvárosokban kell érvényre juttatni, ezt kezdték el Budapesten is. Felidézte, a budapesti klímastartégiában meghatározták, mit kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni lehessen a fővárosban 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait. Hangsúlyozta: a klímavédelem szempontjait minden fővárosi beruházásban érvényesítik, élhető és zöld várost teremtenek, amely a vas és beton helyett az emberekről szól.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt – MTI

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jelentsétek már be végre, hogy a langaléta béna zöldfasz, vagy a rikácsoló Dobrev lesz a majomcsászár a moslékkupac tetején! Mit szarakodnak ennyit ezzel?

"Abban azért reménykedem, hogy ezt a nagyranott óvodás-fejet nincs az a média, ami országos szinten győzelmet érően el tudja adni."

Én is. Szerintem Demszkyt sem lehetett volna eladni kormányfőjelöltként úgy, hogy nyerni is lehessen vele, de persze ki tudja. Demszky eleve nem nyomult ennyire országos ügyekben, "beérte" a főpolgármesterséggel.

Kis-Karácsony a szokásos gyatra önmagát is alulmúlja: általánosságok, fedezet nélküli, üresen kongó szavak!

A zöld és a szociális egymásnak ellentmond.
A zöld termék mindig drágább annál, mint ami természetesen kialakult és használt.

Annak örülnék, aki azon munkálkodna, h. kevesebb legyen a háztartási szemét. Eleve szelektíven kéne gyűjteni , mert a mai sárga zsákos nem igazán az, a magam részéről mindent a sárga zsákba teszek,. ami elégethető, a yoghurtostól a tejesdobozig, de még a fém konzervdobozt is, jobb híján. Nem fogok háztartási szemétbe rakni pl. 5l-es olajos fémdobozt. Minden üveget VISSZA kéne venni!!! Időnként házhoz is jöhetnének az elhasznált sütőolajért.

Gyerekkoromban csapvizet ittunk, egy forrás futott át a kutunkon, ma mindenki vezetékest ihat, a miénk speciel ihatatlanul klóros.

A szociálisról annyit, h. a gyerekeket munkára és tanulásra kellene nevelni, és az eredményt, az igyekezetet széles körű, nem szűkkeblű ösztöndíj-rendszerrel jutalmazni, már az általános iskolás kortól. Nem kéne jutalmazni azt a szülőt, aki már a szakma tanulást elbliccelte, de a semmire nyomorult gyerekeket életre hívni van esze és energiája. Ezt úgy is lehet nézni, h. felelőtlenség. A feltétel nélküli segélyezéshez a pénzt azoktól veszik el, akik dolgoznak és megkeresik. Ez nem igazán igazságos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés