Sikerrel járt Joe Biden ambíciózus oltási terve

2021. április 21. 22:04
Joe Biden hivatalba lépése, azaz január 20. óta 200 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban.

Január 20-i hivatalba lépése óta 200 millió, koronavírus elleni oltást adtak be az Egyesült Államokban – jelentette be szerdán a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök. Biden emlékeztetett rá:

kormányzata eredeti célja az volt, hogy hivatalának első 100 napja alatt 100 millió oltást adjanak be.

„Ha abban a tempóban haladtunk volna, mint amikor hivatalba léptem, akkor több mint 220 napra lett volna szükségünk ahhoz, hogy elérjük a 200 millió oltást” – mondta az elnök. Joe Biden 92 napja az Egyesült Államok elnöke.    

Kétszer annyi embert oltottak be, mint tervezték

Biden kiemelte, hogy az intézkedéseik életeket mentettek.

„Büszke vagyok kormányzatomnak az amerikaiak beoltása érdekében elvégzett  munkájára, de még büszkébb vagyok az amerikai emberekre” – fogalmazott az elnök.    

Biden felszólította az amerikai vállalkozásokat, hogy biztosítsanak fizetett szabadságot a munkavállalóknak

arra, hogy felvehessék az oltást. Cserében adójóváírást kínált a cégeknek, így próbálván mentesíteni őket a munkavállaló távolléte miatti esetleges bevételkiesés alól. Az elnök szerint sok amerikai azért nem oltatja be magát, mert nem akarja elveszíteni a munkáját.

Az amerikai gazdaság rossz állapotban van

„Egyetlen dolgozó amerikai sem veszíthet el egy dollárt sem a fizetéséből azért, mert úgy dönt, hogy teljesíti hazafias kötelességét, azaz beoltatja magát” – hangsúlyozta Biden.    

Beszédében az elnök arra buzdította az amerikaiakat, hogy vegyék fel az oltást és ezzel is védjék magukat a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus fertőzésétől. „Ha eddig vártak a sorukra, akkor ne várjanak tovább. Most itt az ideje, hogy valamennyi, 16 éven felüli ember beoltassa magát” – mondta Biden. Az elnök két okot emelt ki, amiért minden amerikainak be kell oltania magát: az életmentést és a közösségek védelmét.    

Július 4-én már lehet együtt ünnepelni

Joe Biden azt is bejelentette, hogy az oltások országszerte csaknem 40 000 gyógyszertárban lesznek elérhetőek és arról is beszélt, hogy

ma az amerikaiak 90 százaléka 5 mérföldes körzetben talál legalább egy oltópontot.    

Az elnök szerint, „amíg az amerikaiak éberek maradnak és továbbra is beoltatják magukat, az Egyesült Államok változatlanul jó úton halad afelé, hogy a július 4-i nemzeti ünnepen, a függetlenség napján kis összejöveteleket lehessen tartani”. Erről először március 11-én beszélt Biden.

„Az azóta eltelt hetekben több mint 120 millió oltást adtak be. Több gyermek is visszatérhet az iskolába, és egy hosszú és fájdalmas év után több nagyszülő ölelheti át újra az unokáit” – tette hozzá.   

Amerika hamarosan csatlakozik a COVAX-programhoz is  

Egy újságírói kérdésre válaszolva Biden azt mondta, reméli, hogy

az Egyesült Államok hamarosan segíteni tud a szomszédos államoknak, valamint néhány közép-amerikai országnak

vakcinához jutni, de Washington jelenleg ezt még nem tudja megtenni. „Nincs annyi, hogy most külföldre küldjünk. De arra számítok, hogy hamarosan meg tudjuk tenni” – fejtette ki az elnök.    

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint csaknem 216 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be eddig az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy keddről szerdára virradóra körülbelül 2,6 millió embert oltottak be, így az elmúlt hét napi átlag meghaladja a 3 millió dózist. Összességében a lakosság mintegy 41 százaléka – azaz több mint 134 millió ember – kapott legalább egy adag vakcinát és az amerikaiak 26 százaléka – csaknem 88 millió ember – az összes szükséges oltását megkapta.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés