Tennessee-ben mosdótörvényt hoztak a transzneműek ellenében

2021. április 20. 12:24
Visszavonná a transzneműek szabad iskolai mosdóhasználatát Tennesse állam vezetése.

Elfogadta az egyesült államokbeli Tennessee törvényhozása hétfőn azt a tervezetet, amely szerint a transzneműek csak a születésük szerinti nemüknek megfelelő iskolai mosdókat és öltözőket használhatnák.

Ez a második állam, ahol elfogadják a mosdótörvényt

A jogszabályról – amelyet 65 igen szavazattal, 24 nem szavazat ellenében hagytak jóvá – a héten szavaz az állam szenátusa, ezt követően pedig Bill Lee, Tennessee republikánus kormányzója elé kerül, aki korábban már aláírt olyan jogszabályt, amely megtiltja a transznemű nőknek, hogy induljanak a női sportversenyeken.    

Amennyiben a kormányzó aláírja, az állami iskolák diákjai, illetve dolgozói pert indíthatnak a tanintézmény ellen, ha valaki nem a biológiai nemének megfelelő mosdóját, öltözőjét vagy hálóhelységét használja, ha ott mások is tartózkodnak.    

A tervezet javasolja továbbá az iskoláknak az egyszemélyes öltözők bevezetését is.    

A törvényjavaslat ellenzői, köztük üzleti vállalkozások tulajdonosai rámutatnak: Észak-Karolina államban 2016-ban hasonló tiltásokat megfogalmazó mosdótörvényt fogadtak el, amelynek következtében több nagyvállalat elköltözött az államból, néhány sportklub pedig – tiltakozásul a 2017-ben végül részben hatályon kívül helyezett törvény ellen – máshol tartotta meg a mérkőzéseit.

A törvény akkor kivívta az amerikai művészvilág egyes képviselőinek haragját is:

a rocksztár Bruce Springsteen például koncerteket mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.    

Donald Trump vonta vissza Obama transzjogokat bővítő elnöki parancsait

Donald Trump volt amerikai elnök kormánya 2017-ben vonta vissza azokat a jogilag nem kötelező érvényű szövetségi rendeleteket, amelyekkel elődje, Barack Obama kormánya lehetővé tette, hogy a transznemű diákok az állami iskolákban a nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használják. Az Obama-kormányzat akkor kilátásba helyezte, hogy megvonják a szövetségi anyagi támogatást azoktól az állami oktatási intézményektől, amelyek nem a rendeletnek megfelelően járnak el.   

A washingtoni igazságügyi és oktatási tárca 2017-ben azzal indokolta a rendelet visszavonását, hogy az zavart okozott, és számos per indult amiatt, hogy miként kell őket pontosan alkalmazni.

(MTI)

Fotó: Illusztráció

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy őrület elérte a szélső pontját, kimutatva a teljes abszurditását, akkor van remény, hogy az inga középirányba indul visszsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés