Bekérették a prágai orosz nagykövetet a cseh külügyminisztériumba

2021. április 20. 17:21
Folytatódik a diplomáciai csörte a két ország között.

Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kedden Prágában bejelentette: át kívánja adni a nagykövetnek a hivatalos cseh tiltakozást az ellen, ahogy Oroszország eljárt Csehország ellen azt követően, hogy Prága szombaton 18 orosz diplomatát kiutasított az országból. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból.

Prága szerint az orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak

A cseh félnek megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban. A miniszter szerint az orosz válaszlépés aránytalan és teljes mértékben megbénította a moszkvai cseh nagykövetség működését.

Az orosz nagykövet lesz az első, akit megismertetek az esetleges cseh válaszintézkedéssel”

– jegyezte meg Hamácek.

Az Európai Unió és a NATO tagállamokban működő cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy forduljanak befogadó országuk kormányaihoz és kérjék szolidaritásuk kifejezését és a kollektív akcióban való részvételt – jelentette be továbbá Hamácek. Csehország egyebek között azt kéri, hogy a szövetséges országok mérlegeljék az ottani orosz nagykövetek berendelését, és kollektív akcióra szólít fel, amely az orosz titkosszolgálatok munkatársaként beazonosított diplomaták „szolidáris kiutasításához” vezetne az EU és a NATO tagállamokból – fejtette ki a kormányfőhelyettes.

Miután a moszkvai cseh nagykövetség csak nagy nehézségek árán tud működőképes maradni, Csehország felkéri a szövetségeseit, hogy segítsenek fenntartani a diplomáciai képviselet munkáját – mondta Hamácek újságírók előtt.

(MTI)

Nyitóképen: Jan Hamácek. Fotó: Radek Mica / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kikkel lehet még háborúsdit játszani a kelet-közép-európai gyarmaton? Kinek a farkával lehet még a csalánt verni? Esetleg üzenjünk hadat az oroszoknak?

A csehek erre készülnek? Támadnak? Mint II. Frigyes porosz király Mária Terézia trónra lépésekor, amikor megtámadta Sziléziát? "Harcra kész sereg, tele kincstár, szellemem frissessége, ezek az okok késztettek háborúra Mária Terézia ellen."

Babis is így érzi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés