Jakab Péter gyilkos kérdéseket kapott a Magyar Narancstól, de túlélte

2021. április 16. 7:00
Provokatív interjút készített a lap a Jobbik elnökével. Ja nem.

Miután kiheverte a Telex-nyilatkozatot, a Juszt Lászlóval való tévés beszélgetést és a HVG-nek adott múlt heti életútinterjút, egyenesen a Magyar Narancs címlapján találta magát a Jobbik elnöke. Jakab Péterrel nagy terjedelmű cikket kitevő mennyiséget beszélgetett a liberális lap újságírója is, aki már a bevezetőben úgy írta le az interjút, hogy a politikust „kérdésekkel provokáltuk”. Izgi!

 • Csak nem szembesítették korábbi, a zsidó és cigány bűnözőkről szóló lakossági fórumos viccelődéseivel?
 • Vagy azzal, hogy hosszú évek óta egy olyan párt politikusa, amelyben korábban zsidók listázását vetették fel, „salamonoztak”, bakancsos trappolásokat szerveztek a cigánysorokra vagy éppen uniós zászlót égettek? S amelyre a teljes balliberális véleményformálói elit, Havas Henriktől Závada Pálon keresztül Lakatos Márkig kvázi megtiltotta a szavazást 2014-ben.
 • Hovatovább kifaggatták vajon arról, miért borul össze többek között egy olyan politikussal, nevezetesen Gyurcsány Ferenccel, akivel az együttműködést az általa vezetett párt alapító nyilatkozata totálisan kizárja?
 • Vagy esetleg megkérdezték arról a nem elhanyagolható ellentmondásról, hogy mostanában többmilliós havi fixszel parizerrel és piros arannyal viccel?

Aligha árulok el nagy titkot, hogy az Orbán Viktort pár éve címlapján Hitlerként ábrázoló, az antifasizmust a Jobbik esetében egész gyorsan zárójelbe száműző orgánum nem efféle kérdéseket tart „provokatívnak” – ennél sokkal, de sokkal keményebb beszélgetésnek nézett elébe a heveskedő politikus, mikor leült a valódi, nem-propagandista újságíróval. Rögtön a kezdés felér egy gyomrossal:

 • Azt szokta mondani, hogy az ellenzéki összefogásba a Jobbik érkezett a legmesszebbről. Mi a helyzet most?

És aztán hamar jött egy jobbegyenes is, pihenésre nincs idő:

 • Azt mondja, Vona Gábor hibája, hogy 2018-ban nem fogtak össze a többi párttal? Nem volt akkor párbeszéd vagy vita a pártban?
 • Mennyire volt nehéz félretenni az ellenérzéseket, és tárgyalóasztalhoz ülni Gyurcsány Ferenccel?
 • A felmérések szerint a Jobbik az elmúlt fél évben megduplázta a támogatottságát, több elméletet is olvastam, hogy mi lehet ennek az oka. Például a kisember nézőpontjából való kommunikáció, ahol az olyan szimbólumok, mint zsák krumpli fontosabb, mint az üzenet vagy a nyelv (sic!). Ön szerint mi a növekedés oka?

Ennyi „provokatív kérdés” után az érdeklődő, a gárdamellényt mostanra feledő liberális olvasó alighanem szinte már megsajnálja a tegnapi ősellenséget, aki

Gyurcsány barátjaként, Orbán ellenségeként joggal apellálhat némi együttérzésre.

De jaj, most lesz igazán szükség a szolidaritásra, hiszen csak ezután következik az igazán kemény kínvallatás! Íme:

 • Azt már bejelentették, hogy nem állítanak mind a 106 választókerületben egyéni jelöltet. Mennyire lehet számítani?
 • Bíró László egykori antiszemita és rasszista kommentjei mennyire fogadhatók el? Ön nem tartja problémás jelöltnek?
 • Attól tart-e, hogy a Jobbikból kilépett képviselők elindulnak olyan körzetekben ahol jobbikos lesz a közös ellenzéki jelölt, és ezzel szavazatokat veszt az ellenzék?
 • Egyelőre négy miniszterelnök-jelölt van, de a különböző mérésekkor potenciális jelöltként kezelik Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt is. Van, ahol ön vezet, van, ahol Dobrev, vagy Karácsony mögött lemarad. Tart attól, hogy bejelentkeznek és rontják az ön esélyeit?

Elég, elég, hagyják békén szegény miskolci kisembert! – üvölt fel már bennünk is a józan hang. Egy dolog, hogy az újságírók szinte már sportot űznek a provokációból és a keménykedésből, de azért normális, lényegretörő, érdemi kérdéseket is fel lehet olykor tenni még a legvadabb politikusnak is. De nem, ezek szerint a Magyar Narancsnál nem ismernek kegyelmet, hiszen az interjú így folytatódik:

 • A hat párt közül eddig az MSZP és a Momentum állt ki saját programmal. A Jobbiknak lesz programja, vagy csak a közös programra koncentrálnak?
 • A Telexnek azt mondta, nem fog azért lobbizni, hogy egy gyereknek három apja legyen, amire a momentumos Fekete-Győr András úgy reagált, hogy ez bántó volt. Ha a melegek örökbefogadásáról azt mondja öt párt, hogy szerepeljen a programban, engedni fog?
 • Hogyan lehet a bebetonozott embereket és intézményi struktúrákat egyszerre csak elmozdítani, megváltoztatni?

A végén az interjúkészítő már csak azon aggódik az utolsó, ugyancsak roppant kellemetlenkedő kérdésben, hogy ha az ellenzék esetleg túl hevesen kampányol a 2022 utáni elszámoltatással, akkor az „kontraproduktív lehet abból a szempontból, hogy egy ilyen üzenet még inkább összekovácsolja a Fidesz-szavazókat, és azok is elmennek voksolni, akik amúgy talán otthon maradnának”.

Hát így. Nem tudjuk pontosan, hány napig tartott a közülünk való, egyszerű kisember felépülése a kőkemény interjúból, s hogy ezek után mikor tud majd megint egy jót üvöltözni a parlamentben, ám abban biztosak lehetünk, hogy

a Magyar Narancs ismét leiskolázott valamennyiünket újságírásból, függetlenségből, bátorságból.

Úgyhogy amíg Jakab Péter szedi össze magát, mi is próbálunk a megsemmisítő lecke hatása alól kikerülni, s ha lehet, tanulni belőle!

Közben pedig visszaidézzük Jakab egy korábbi nyilatkozatát, miszerint a Jobbik azokat is képviseli, akik úgy akarják leváltani a Fideszt, hogy közben nem akarnak Gyurcsány Ferencre szavazni. Hogy ezt hogy kell csinálni, ebből a cikkből sem derült ki, de talán arra alighanem (ismét) választ kaptunk, hogy a Magyar Narancs kiket képvisel.

nyitókép: MTI

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor az ilyen üresen hőbörgő válaszokat olvasom, amit most te ideírtál, belátom, bármit mondanak Orbánra, a ti primitívségetek szóba sem jöhet. Annyi eszed sincs, hogy legalább próbálj érvelni Jakab mellett, csak annyira futja, hogy leszólod azt, aki cikket ír róla. Igaz, így magadat is minősíted, meg a hozzád hasonlókat.

Miért, a ti portátok előtt már tisztára van söpörve?

Nyüszítés van az ellenzéknél, mert hiába nyernek, nem lesz miből megfizetni az adósságot a nyugati támogatóknak. Ebből ered a korrupció mantrázása, ebből ered az, hogy akár a jogállamot is félretennék egy időre annak érdekében, hogy elvehessék azt, amit bizonyára odaígértek.

Csak el kell gondolkodni, miért tesznek egyre erősebb kijelentéseket.

Nincsenek elvtársaim, legfeljebb vannak, akikkel bizonyos elvekben egyetértek, de nyugodtan megjegyezheted.

Légy erős, semmivel nem találom jobbnak a kormánypárti sajtót, de akkor is kérdés marad, hogy ezekre miért kellene lecserélni?

Dani! Kiütéssel győztél a Gyurcsány cumiért ordítozó pufajkás Peti felett.
Na és sikerült megaláznod a propaganda magyar narancsot is.

Hellóóó! Itt vagyok, ragyogok. :))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés