Mégsem lesz Putyin-Biden-csúcs a közeljövőben

2021. április 15. 13:59
Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön.

A szóvivő Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijelentésére reagált, miszerint Biden azt javasolta Putyinnak, hogy a csúcsot az elkövetkező hetekben tartsák meg.    

„Nem, a kétoldalú találkozót értelemszerűen nem sikerül majd ilyen gyorsan megszervezni, a kérdés az elemzés stádiumában van. Ez az első. Másodsorban persze a jövő hétre betervezett klímacsúcsról is szó van” – mondta.    

Az oroszok a klímacsúcson sem biztos, hogy részt fognak venni.

Peszkov közölte, hogy még a megvitatás stádiumában van az április 22-23-án videokonferencia formájában megtartandó klímacsúcson való orosz részvétel ügye is.

Arra kérdésre válaszolva, hogy ez attól függ-e hogy Washington bevezet-e újabb szankciókat Moszkvával szemben, kijelentette: ez az államfő döntésétől függ majd. Hozzátette, hogy az újabb amerikai büntetőintézkedések „semmilyen módon nem segítik elő Putyin és Biden találkozóját”. Arról, hogy ezek meghiúsítanák-e a csúcsot, a szóvivő szerint a két elnöknek kell határoznia.    

Peszkov nem kívánta kommentálni azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint Washington csütörtökön tíz magán- és mintegy húsz-harminc jogi személy ellen fog büntetőintézkedéseket bevezetni. Tengerentúli sajtóforrások szerint diplomaták kiutasítása van előkészületben és a büntetőintézkedések érinthetik az orosz szuverén adósságot is.    

Mégsem mennek az amerikai hajók a Krímhez

Peszkov leszögezte, hogy Moszkva ugyanúgy mint eddig, „az összes szankciótörekvést elítéli, és törvénysértőnek tartja az amerikai intézkedéseket”. Emlékeztetett rá, hogy továbbra is érvényes a kölcsönösség elve, és

kilátásba helyezte, hogy Oroszország az érdekeinek megfelelő ellenlépéseket fog tenni.    

A török külügyminisztériumnak arra a csütörtöki bejelentésére reagálva, hogy mégsem érkezik a közeli napokban két amerikai romboló a Fekete-tengerre, Peszkov úgy vélekedett, hogy korai még enyhülésről beszélni az Ukrajna körül kialakult helyzetben. Rámutatott, hogy így is sok, hadgyakorlatra átdobott amerikai és más NATO-egység tartózkodik az orosz határok közelében.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Két nappal a Fekete-tengerre való belépés után a nemzetközi vizeken békésen hajózgató USS Donald Cook közelében megjelent egy fegyvertelen SZu 24-es harci gép, amely 150 méter magasságban, 1000 méter távolságra, tizenkétszer közelítette meg az amerikaiak csodahajóját. Már az első megközelítés után a hajó elektronikai rendszere leállt. A fedélzeti számítógépek lefagytak, a műholdas összeköttetés megszakadt, a hajó harcképtelenné vált.
A Pentagon tiltakozott a provokáció miatt, de hadihajót azóta sem küld a Fekete-tengerre.
Vladimir Balybine, az elektronikus hadviselés központjának igazgatója szerint minél bonyolultabb egy elektronikai rendszer, annál könnyebb megbénítani.
A USS Donald Cook rendszerét a a fegyvertelen Szu 24 -en elhelyezett Khibiny (Hibini) elektronikus zavaró berendezés tette működésképtelenné. Az eset után a hajó személyzetének 27 tagja kérte leszerelését."

Üsd be a gépbe:
USS Donald Cook SZu 24-es harci gép

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés