Az LMP szerint a kormány párhuzamos hatalmi struktúrát épít

2021. április 7. 14:05
Keresztes László Lóránt frakcióvezető úgy véli, vagyonkezelő alapítványok egész sorát hozzák létre, amelyek a közvagyon tekintélyes részét magánalapítványokhoz szervezik ki.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szerdai, online sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy a kormány az érdemi válságkezelés helyett a járvány kritikus időszakában folytatja a döntéshozatal és a közvagyon jelentős részének kiszervezését, mindezt hazug indoklással. Az ezen a héten az Országgyűlés elé benyújtott indítványok és javaslatok háromnegyede a kormány politikai céljait, gyakorlatilag egy párhuzamos hatalmi struktúra kiépítését szolgálja – vélekedett.

Közölte, vagyonkezelő alapítványok egész sorát hozzák létre az indítványozott törvényekkel, amelyek a közvagyon tekintélyes részét magánalapítványokhoz szervezik ki, illetve olyan döntéshozatali jogköröket és lehetőségeket adnak, amelyek eddig mindig a kormányzat jogkörei közé tartoztak.

Keresztes László Lóránt cinikus döntésnek mondta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága létrehozását. Elmondta, az új hatósághoz

olyan szabályozási és felügyeleti ügyeket szerveznek ki, amely eddig hagyományosan az igazságügyi, a pénzügyi, vagy a gazdasági kormányzat alá tartoztak,

így például a dohánytermék-kereskedelem, a bírósági végrehajtás, a szerencsejáték-piac, vagy a felszámolt cégek szabályozása. Azt mondta, ezek az ügyek egy olyan hatósághoz kerülnek ki, melynek az élére 9 évre a kormányhoz lojális vezetőt neveznek ki.

A legsúlyosabb törvényjavaslat a teljes magyar felsőoktatás magánalapítványokhoz való kiszervezése és politikai irányítás alá helyezése – mondta Keresztes László Lóránt. Szerinte a kormány valódi célja a fejlesztési források feletti döntési jogok biztosítása. Az LMP politikusa szerint az, hogy a fontos állami intézményeket politikai irányítás alá helyezi a Fidesz, nem nemzetpolitika, nem felelős magatartás, hanem a fiatalok jövőjének a felélése, ezért minden eszközzel tiltakozni kell ellene.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés