Tüntetések és letartóztatások is voltak Navalnij börtöne előtt

2021. április 6. 18:04
Őrizetbe vett az orosz rendőrség több, Alekszej Navalnijt támogató aktivistát, akik részt vettek az Orvosok Szövetsége szakszervezet tüntetésén a pokrovi börtön előtt.

A részvevők azt követelték, hogy engedjenek be orvost Navalnijhoz, aki korábban hát- és lábfájásra panaszkodott, hétfőn viszont már azt közölte, hogy köhög és 38,1 fokos láza van. Az állította, hogy a börtönben az őrizetestársai közül hárman elkapták a TBC-t, és kórházba is kerültek.    

Az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat (FSZIN) kedden közölte, hogy Navalnijt akut légúti megbetegedéssel a börtön egészségügyi részlegében helyezték el.

Ügyvédjei és politikai szövetségesei nehezményezték, hogy az intézménynek orvosa nincs, csak egy felcsere. Az őrizetbe vett kilenc aktivistát és újságírót rabszállító buszokkal szállították el a pokrovi 2. számú börtöntelep elől. Az Orvosok Szövetsége szakszervezetet az orosz igazságügyminisztérium külföldi ügynöknek minősítette, mivel a határokon túlról is kap pénzeket.    

Navalnij egy héttel ezelőtt éhségsztrájkba kezdett, amelyet a gyengélkedőn is folytatott

Ügyvédje, Olga Mihajlova hétfőn azt mondta, hogy a börtönben 13 kilót fogyott, ebből nyolcat még a szilárd táplálék megtagadása előtt. Az állami média részéről Navalnijt a múlt héten a börtönben felkereste Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi ügyvezető igazgatója és Marija Butyina, az RT munkatársa: mindketten riportot készítettek, amelyek szerint a börtöntelepen a feltételek jók, ám Navalnij külön elbánást követel magának. A beszámolók szerint az ellenzéki a panaszai ellenére nem sántít, állításával ellentétben óránként csak ellenőrzik, és nem költik fel, emellett pedig kivonja magát a körlettakarításból.    

Visinszkij korábban ukrán, Butyina pedig amerikai börtönben ült politikai okok miatt.    

Agnes Callamard, az Amnesty International jogvédő szervezet új főtitkára levélben követelte Vlagyimir Putyin elnöktől, hogy orvos vizsgálhassa ki Navalnijt, akinek esetében szerinte fennáll az a lehetőség, hogy Oroszország "lassú halálra" kárhoztatja. Sürgette továbbá az ellenzéki azonnali szabadon bocsátását.    

A Kreml szerint Navalnij jól van

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt mondta, nem tudja, hogy Putyin megkapta-e az üzenetet.

Az őrizetes egészségére vonatkozó kérdések megválaszolását a FSZIN hatáskörébe utalta. A szolgálatnak a hétvégén kiadott tájékoztatása szerint „az őrizetes állapota stabil és kielégítő”.    

Callamard korábban az ENSZ egyik jelentéstevője volt Navalnij megmérgezésének ügyében.

Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.     

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.     

Navalnij jogai biztosításának fontosságát Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is hangsúlyozta a Vlagyimir Putyin orosz államfővel március lefolytatott videokonferencián. A Kreml által kiadott közlemény szerint Putyin tájékoztatta tárgyalópartnereit az elítélt ellenzéki politikus ügyének objektív körülményeiről. A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn közzétett felmérése szerint az oroszok 48 százaléka igazságosnak 29 százaléka pedig igazságtalannak tartja Navalnij elítélését, 23 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni az ügyben.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés