Vagy vicc, vagy félreértés – válasz Karácsony Gergelynek

2021. április 2. 11:20

Gulyás Gergely
Facebook
A budapesti kormányzati fejlesztések arra is rávilágítanak, hogy lényegesen több eredménnyel jár a cselekvés, mint az önsajnálat.

„A fővárosi vezetés elképzelése a budai várról, avagy így nézne ki a Szent György tér, ha a baloldal lenne hatalmon – Válasz Karácsony Gergely főpolgármesternek és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesnek

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Főpolgármester-helyettes Úr!

Főpolgármester Úr és Főpolgármester-helyettes Úr tegnapi levelét én is csak az április tréfa vagy a félreértés kategóriájába tudom sorolni. Előbbi esetben sajnálom, hogy felültem a viccnek.

Utóbbi esetén igyekszem a félreértést eloszlatni, mivel a zöldpolitikát a kormányhoz hasonlóan szívén viselő, első döntésével klímavészhelyzetet hirdető fővárosi vezetésről nem feltételezem, hogy egy olyan parkrendezést kifogásolna, amely a zöldfelület jelentős növelésével járna. A városligeti parkrendezés keretében elbontjuk a parkot elcsúfító, graffitikkel lefújt, leromlott állapotú egykori FŐKERT telephely épületét, melynek helyén több mint 1 500 négyzetméter új zöldfelületet hozunk létre, és visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a több mint százéves múltra visszatekintő Ballon kilátó, ahol helyet kap egy kávézó is, amely mindösszesen 120 négyzetmétert vesz igénybe. Itt állt évekig egy hatalmas sörsátor, amelyet elbontottunk. A kávézó ennek a területnek a töredékét foglalja el. Nem nehéz belátni: az Önök által sérelmezett beruházással a park zöldfelülete növekszik.

A Városliget tájépítészeti megújításával több tízezer négyzetméteren folyik a ligeti zöldfelületek megújítása és gyarapítása. Megújul és zöldfelületében bővül a park egykori történeti bejárata, a Rondó. Új szakasszal bővül a népszerű Városligeti Promenád a Műcsarnok és Múzeum Mélygarázs között. A Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítására is sor kerül.

A fővárosi vezetés által politikai okokból minden eszközzel gáncsolt városligeti fejlesztés során eddig közel 150 000 m² zöldfelület újult meg, 72 000 m² burkolt felületet bontottak el, s közel ötszáz lombos fát, 70 000 cserjét és csaknem 140 000 évelőt ültettek el. A Liget projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Mindezek mellett a kormány által a közelmúltban elfogadott Zöld Budapest Program megvalósításával mintegy 73 hektár új zöldfelületet jön létre és 187 hektár meglévő városi zöldfelületet újul meg a főváros határain belül.

A kormány tehát nemcsak szavakban hirdeti a környezetvédelem, illetve a zöldterületek megóvásának és helyreállításának fontosságát, hanem számokkal igazolhatóan többet teszünk érte, mint bárki az elmúlt három évtizedben. Mindeközben a mai napig semmi nem valósult meg Főpolgármester Úr üdvözlendő választási ígéretéből, mely szerint a fővárosi városháza több ezer négyzetméteres belvárosi bitumenes parkolójából közparkot fog kialakítani.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Nem érdemes politikai célból alaptalan vagy – mint jelen esetben – komolytalan vádakkal illetni a zöldfejlesztéseket. Még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány hónapban Főpolgármester Úr a jelenlegi hivatalára csak politikai ugródeszkaként tekint, ezért a kormánnyal való együttműködés helyett a vitákat keresi. A polgári kormány Budapest mindenkori főpolgármesterét nem levelező-, hanem tárgyalópartnernek tekinti. Akkor is, ha hozzáállásunk pillanatnyilag viszonzatlan.

Miután Főpolgármester Úr megtisztelt azzal, hogy városfejlesztési ügyben helyettesével közös levélben fordult hozzám, engedje meg, hogy érdeklődjem, hogy az az építészeti ámokfutás, amelyet Kerpel-Fronius főpolgármester-helyettes úr a budavári Szent György tér felújításával kapcsolatos tervként reklámoz, mint a történelmi rekonstrukció baloldali alternatívája, Főpolgármester Úr tetszését is elnyerte-e, vagy helyettese – Ön által nem osztott – ízlését dicséri csupán?

Végül kérem Főpolgármester Urat és a főváros vezetését, hogy ne nehezteljen ránk azért, mert a budapesti kormányzati fejlesztések arra is rávilágítanak, hogy lényegesen több eredménnyel jár a cselekvés, mint az önsajnálat.

Üdvözlettel:

Gulyás Gergely”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A több vagy kevesebb mindig problémát okozott a főváros mostani vezetésének. Pl Lánchíd: úgy lett olcsóbb, hogy valójában drágább lett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés