Lackfi János, Bese atya, olimpia, CDU-válság, korona-számháború – itt a Mandiner húsvéti lapszáma!

2021. április 1. 10:20
Mit tud adni a böjti időszak az embernek Lackfi János szerint? Milyen lesz a külföldi nézők nélküli olimpia? Húsvéti jegyzet Korzenszky Richárd atyától, Washington kontra Moszkva & Peking, covid-számháború és atlasz a Marsról – itt az új Mandiner!

„Isten terepe az emberi lehetetlenben kezdődik, el kell menni addig, ahol a part szakad, ott ugrás van, és bizalom, ott kezdődik a hit valódi próbája, ott kezdődik maga az élet” – vallja Lackfi János. Hogyan tért meg? Milyen a kapcsolata a Teremtővel? Melyik művét érzi magához igazán közel? A költő-író-műfordítóval címlapos interjúban beszélgettünk hitről, családról, krízisekről, ötvenéves mérlegről és a böjt lényegéről.

„Isten beélesítette a vállról indítható rakétát, és jól mellbe lőtt. Azóta is lángolok, s akinek kell tűz, szívesen adok belőle”

– fogalmaz. 

Valójában a modern kor nagy törekvése a szenvedés elkerülése – írja az Első karakterben Szilvay Gergely húsvét apropóján, és írásában arra jut: ha a szenvedés nem elkerülhető, legalább felajánlható valami jó célért Istennek.

Közélet

Képmutatónak tartja az elkényelmesedett, valójában csak a saját jólétével törődő nyugati liberálisokat Bese Gergő atya. Mondhatjuk, hogy ez a járvány Isten büntetése? Keresztény még egyáltalán Magyarország? Politizálhat-e egy pap? A jánoshalmi káplánnal, iskolalelkésszel Közélet rovatunkban beszélgettünk a húsvéti ünnep valódi üzenetéről, a koronavírusról, korunk értékvesztéséről és arról is, mi a 2022-es választás tétje. „A deviancia a liberalizmusban a normalitás szintjére kerül” – véli Bese Gergő atya.

Minden idők legdrágább nyári olimpiája a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára halasztott tokiói világverseny, s a megrendezését most is sok bizonytalanság övezi. Milyen gazdasági hatásokkal kell számolnia Japánnak? Hogyan készülnek sportolóink a külföldi nézők nélküli megméretésre? Hány éremre számíthatunk? „A kiadások mértéke akár kétszer akkora is lehet, mint azt eleinte számolták” – derül ki összeállításunkból.

Parttalan összehasonlítgatás helyett szakemberek és statisztikák segítségével próbáltuk felmérni a járványhelyzetet: mit tekinthetünk objektív mérőszámnak, mennyiben fékezte a halálozási adatokat az influenzajárvány elmaradása, és miért
nem érdemes az almát a körtével összehasonlítani. „A gyors statisztikába az a covidfertőzött is bekerül, aki például szívbetegségben hal meg, vagy elüti egy autó” – olvasható cikkünkben.

Miközben a német katolikus egyház konzultatív szervezete, a Szinódusi Út a „szexuális sokszínűség” morális elfogadhatóságát vizsgálja, II. János Pál pápa értekezése meglehetősen kevés figyelmet kap a témában. Márpedig A test teológiája a fiatal generációknak is érdemi alternatívaként szolgál a divatos ideológiákkal szemben – írja publicisztikájában vendégszerzőnk, Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz filozófus, politológus.

Lánczi András filozófus publicisztikájában levezeti, hogy a baloldal és a liberálisok miként értelmezik át radikálisan a régi intézményeket és fogalmakat, mint amilyen a család és a szuverenitás.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Chuck Schumernek, az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa demokrata párti frakcióvezetőjének címzett nyílt levelében fejezi ki Magyarország aggodalmait az USA-ban dúló állapotok miatt – remélve, hogy azok megalapozatlannak bizonyulnak – ahogy a politikus által hazánk irányában megfogalmazottak is azok.

Külhon & Külföld

A tavaly decemberi 9 százalékos eredményével a parlamentbe jutó Románok Egyesüléséért Szövetség hatásos üzenetekkel, szélsőségesen nacionalista, magyar- és elitellenes szólamokkal gyarapítja bázisát – megnéztük, mit kell tudni a román szélsőjobboldali pártról.

Vlagyimir Putyin orosz államfőt gyilkosnak nevezte, Hszi Csin-ping kínai elnököt pedig az emberi jogokra figyelmeztette Joe Biden. Az új amerikai elnök kemény fellépéssel indítja Kínával és Oroszországgal kapcsolatos politikáját, s Donald Trump Kína-ellenes
szankcióiból sem oldott fel egyet sem. Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója segítségével megnéztük, az eddigiek alapján mire számíthatunk az amerikai külpolitika jövőjével kapcsolatban.

Fél évvel a szövetségi választás és a Merkel-korszak vége előtt lángol a ház a kereszténydemokratáknál, olyannyira, hogy akár egy CDU nélküli új, baloldali kormány alakulása is esélyes Németországban. Összefoglaltuk, mi minden vezetett a radikális népszerűségcsökkenéshez.

Hogyan lett egy lúzernek tűnő törpepártból Franciaország legjelentősebb jobboldali alakulata? Leimeiszter Barnabás véleménycikkében értékeli a Le Pen família ötven évét.

 

Precedens & Makronóm

A Kúria precedenst teremtett azzal, hogy minapi, a HVG internetes oldalán megjelent véleménycikkével kapcsolatos ítéletében az alaptörvénnyel összhangban rögzítette: a szabad véleménynyilvánítás nem irányulhat a nemzeti közösségek megsértésére. Precedens rovatunkban megvizsgáltuk a döntés jogi részleteit.

„Kultúrák összecsapását, az identitásháború új felvonását látjuk, amelyben a sértettségérzés, az áldozatként való fellépés igénye felülkerekedik azokon az értékeken, amelyeknek képviseletét joggal várja el a királyi család tagjaitól az alattvaló” – írja Koltay András, az NKE rektora véleménycikkében Harry herceg és Meghan Markle elhíresült interjúja kapcsán.

Az adócsökkentés a gazdaságpolitika hatásos eszköze lehet válsághelyzetben – mondja Makronóm rovatunkban Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója, akivel arról beszélgettünk, hogy miként állhat újra talpra a magyar gazdaság.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten a népszerű politikatudós, Francis Fukuyama Bizalom című könyvét ajánlja, amelyben a szerző elismeri: éppen a család intézményének meggyengülése, a válások számának megsokszorozódása, az egyházi gyülekezetek és a kisközösségi szervezetek tagságának csökkenése vezet az emberek közötti bizalmat megalapozó közös normák drámai gyengüléséhez.

A Feminens oldalán a magyar származású Alice Carrard zongoristára emlékezünk.

Tudomány kisrovatunkban egy egyedülálló, a Marsot bemutató atlaszról tudhatnak meg érdekességeket, amely magyar kutató munkája eredményeként készült el. 

Korzenszky Richárd tihansi bencés atya húsvéti jegyzetében hozza az örömhírt a mai, szorongó, félelmekkel teli embereknek: Jézus él, és az élet erősebb, mint a halál. 

A Meta és Élet rovatokban két könyvrecenziót olvashatnak, Magyarics Tamás, az ELTE tanára Ludányi András Amerikai életutam című könyvét, Pap Lázár kollégánk Margittai Gábor Láthatatlan kastély című művét ajánlja. 

Folytatódik a Hegyibeszéd Hegyi Zoltán tárcájával.

„Az Amerikában és Nyugat-Európában épülő utópia elérte korlátait, a mai társadalom hibáin túllépni már csak úgy lehetne, ha az embert mint biológiai lényt alapjaiban változtatnánk meg” – írja a lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Demkó Attila, az MCC geopolitikai műhelyének vezetője.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés