Hiba volt, hogy aláírtam az SZFE HÖK és a Partizán szerződését

2021. március 27. 16:09

Csernai Mihály
Facebook
Tettemet az inspirálta, hogy az – akkor még csak tervben lévő – egyetemfoglalás előtt a diáklázadások dokumentálásának fontosságára hívták fel a közösség figyelmét.

„Én, Csernai Mihály, saját lelkiismeretem és a közelmúltban kirobbant konfliktus tisztázása érdekében az alábbi nyilatkozatot teszem.

Úgy érzem, mint az ügy érintettje, muszáj vagyok reagálni a Freeszfe és a Partizán közössége között a napokban kialakult konfliktusra.

A kérdéses időszakban én vezettem a Színház-és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatát, így én diszponálok az SZFE HÖK és a Partizán közt még augusztus végén köttetett szerződés fölött is.

A szerződés aláírásával vállaltam, hogy az SZFE HÖK a majdani készülő dokumentumfilmhez a szükséges, ún. „joglemondó” nyilatkozatokat begyűjti, ezzel segítve a Partizán munkáját (az elképzelésem a szerződés aláírásakor is az volt, hogy a Partizán munkáját segíti, ha nem nekik kell vadidegen emberektől nyilatkozatokat vadászni, hanem a HÖK vállalja ezeknek a nyilatkozatoknak a beszerzését, természetesen a kész film megtekintése után).

Tettemet az inspirálta, hogy az – akkor még csak tervben lévő – egyetemfoglalás előtt a diáklázadások dokumentálásának fontosságára hívták fel a közösség figyelmét. A Partizánnal való szerződés apropója tehát az volt, hogy ők felajánlották, hogy az ún. akció munkacsoport megalakulásán és ötletelő estjeinek rögzítésén keresztül, egy kiemelt szereplőket követő dokumentumfilmben mutatják be az egyetemfoglalás egy történetét.

A szerződés aláírása részemről, a mából visszatekintve hiba volt, mert
- rosszul mértem föl a HÖK hatáskörét, és a joglemondó-beszerzés feladatának nagyságát;
- rosszul mértem föl a közösség felhatalmazását, hiszen a fentebb említett fórumon nem volt ott a közösség egésze, az egyetemfoglaló diákságnak csak egy kis létszámú csoportja vett rajta részt;
- sem a HÖK, sem más szervezet nem vállalhatja át a joglemondók beszerzésének kötelességét.

Hiba volt továbbá az, hogy a Partizán egyetemen belüli jelenléte nem lett transzparensen közölve az egyetemfoglalásra érkező diáksággal: a Partizán jelenléte és a forgatás, valamint hogy az anyagot pontosan kik és milyen célra fogják használni, logikusan csak azok számára lehetett egyértelmű és nyilvánvaló, akik egyébként ott voltak a korábban megtartott, az egyetemfoglalás teljes létszámához képest kisebb létszámú fórumon, illetve akik kiemelt szereplőként követve lettek.

Azt gondolom, hogy a film készítőivel közös felelősségünk, hogy a megvalósult egyetemfoglalás első napján (legkésőbb a másodikon) a Partizántól jelenlévő személy nem lett a fórum előtt bemutatva, és tisztázva, hogy ő nem, az egyébként is a Freeszfe közössége által készülő közösségi dokumentumfilm stábjának tagja, hanem a fórum értelmezése szerint külsős személy. Ennek a bemutatásnak a felelősségét szintén vállalom, hogy elmulasztottam.

Fentebb taglalt hibáimért ezúton is elnézést kérek minden érintettől, ahogy ezt megtettem pár nappal ezelőtt a Freeszfe közösségének fórumán és a Partizán szerkesztősége előtt is, fontosnak érzem viszont tájékoztatni a közvéleményt.
Azt gondolom, a személyiségi jogok kérdése egy kulcskérdés minden alkotói folyamatban. Nagyon sajnálom, hogy akaratom ellenére nagyon rossz helyzetet teremtettem, a két fél közti ellentét fentiek értelmében az én személyemre és a szerződés aláírásával meghozott döntésemre vezethető vissza, mely az adott helyzetben számomra logikus, de utólag igazolhatóan nem jól felmért döntés volt.

A személyes felelősséget az ügyben vállalom – minden további, elnökségem idejével kapcsolatosan felmerülő ügyben is (ahogy ezt január 18-i elnöki leköszönésemben is írtam), hozzátéve, hogy remélem, a Freeszfe és a Partizán közötti vita hamarosan mindkét fél számára vállalható és megnyugtató módon megoldódik.
Jelen szöveg csak teljes terjedelmében közölhető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon fontosat írsz. A hülye barom hablaty szövegéből az világos, hogy egy kisebbség csőbe húzta a hallgatói többséget a filmkészítés ügyében, ez biztos. De ebből nagyon könnyű már azt látni, hogy az egyetemfoglalási ügyben is egy kisebbség (az úgynevezett bolsevikok a történelem folyamán) kihasználták a többséget saját pecsenyéjük megsütése érdekében.

Nem beszélve arról, hogy egyetemisták nagy tömegét hülyítették be az úgynevezett szimpátiatüntetéseken. Sajnos olyanokat is, akik mádkor azért nem buták.

Tehát amit a józanabbak már eddig is láttak, már írásba került: egy rohadék kis ügynöki kör nem az egyetemet védte, hanem politikai tőkét csinált az ellenzéknek.

Amúgy a legviccesebb, hogy most csinálnak egy "saját filmet". Ez kb. olyan, mint amiket Leninék csináltattak maguknak a Téli Palota ostromáról, azokban is biztosak lehetünk a történeti hűségben.
Már előre látom, ahogy babakocsik gurulnak az odesszai, bocsánat SZFE lépcsőn, ahogy Einzeistein hazudott.
Úgy látszik, ezeknél a filmeseknél ez valamiféle filmes fajta jelleg hazudozás.

"3. A csávó még lusta is, mert képtelen volt fél év alatt összszedni a beleegyezéseket."
Vagy arról is szó lehet, hogy egy csomó hallgató rájött, hogy átverték őket. Nem akarják, hogy nyilvános legyen a részvételük, ami egy jó ki csőbehúzás eredménye. Így nem adnak ki hozzájárulást.

Ennek a jóképességűnek a nyakát fogják kitekerni ezután a "bocsi-bocsi" után........... :) :)

Az oldalán figyelmeztették, hogy keserű lesz az ébredés mert eszközként vannak használva. Nem hitte. Egy nagyra nőtt ovis.

Es most ezek a szineszpalantak tipikus felforgatoknak tunnek, ajve.
Amik ok valojaban is.
Hogy venne ki ez magat ott a fenyes Nyugaton vajon?

Tekinthetjük filmfelvételnek is
Bősz Anett (Lib.párti s ma már DK frakcica) hirhedett "dokumentum-Stream"-jét amikoris a TV székházban odament hozzá Bangóné és tervet kezdett szőni

"Kapcsold ki , kapcsold ki, kurvaerős kép lenne ha... ...tarkóra tett kézzel hasra feküdnénk..."

Mi lenne ha Bangóné letiltaná Bősz Anett filmjét? :-)

Tekinthetjük filmfelvételnek is
Bősz Anett (Lib.párti s ma már DK frakcica) hirhedett "dokumentum-Stream"-jét amikoris a TV székházban odament hozzá Bangóné és tervet kezdett szőni

"Kapcsold ki , kapcsold ki, kurvaerős kép lenne ha... ...tarkóra tett kézzel hasra feküdnénk..."

Mi lenne ha Bangóné letiltaná Bősz Anett filmjét? :-)

Csak egy szem vagytok a láncban.

A ”Ripacsok” 1981-ből?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés