Attól tart a FreeSZFE, visszalépnek a külföldi egyetemek, ha meglátják a Partizán képsorait

2021. március 26. 14:30
A freeSZFE-sek által megtorpedózott Partizán-dokumentumfilm képsorai nem vetnének jó fényt az egyetemfoglalókra – ez állhat a vetítés letiltása mögött. Korábban 150 hallgatónak ígértek diplomát külföldi egyetemeken, most attól tartanak, a film ezt veszélybe sodorná.

Korábban beszámoltunk róla, hogy letiltották a freeSZFE-sek a róluk szóló Partizán-dokufilmet, így mégsem fogja publikálni a Hülye fiatalság c. filmjét a Gulyás Márton által vezetett Partizán. A csatorna közösségi oldalán megjelentetett közlemény szerint a freeSZFE azt a döntést hozta, hogy nem járul hozzá a dokumentumfilm közzétételéhez. Mint a film készítői írják, ez nehéz dilemma elé állította őket, de végül úgy döntöttek, eleget tesznek a kérésnek.

A Partizán közleményére reagált a freeSZFE is: „A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.” Mint írják, a film bemutatásához nem a „közösség hozzájárulása szükséges”, hanem a filmben szereplő magánszemélyeké. Hozzátették, az elmúlt két hetet azzal töltötték, hogy felhívják a készítők figyelmét arra, hogy a szóban forgó nyilatkozatok a szereplők jelentős részétől hiányoznak.

Értesüléseink szerint azonban nem a joglemondásokkal van a gond, hanem a tartalommal.

A dokumentumfilm sok olyan képet tartalmaz, ami nem vetne rájuk jó fényt, és félnek a külföldi egyetemek visszalépésétől”

– állítja forrásunk. Eddig nagyon egységes kép élt róluk, az elkészült filmben viszont megy a káromkodás, szétesés, ivászat – szól a magyarázat.

Ahogy arról szintén beszámoltunk már, az Emergency Exit diplomamentő program keretein belül százötven hallgató kaphatja meg a diplomáját külföldi művészeti egyetemektől, hiszen öt európai felsőoktatási intézmény veheti át formálisan a hallgatókat, és elismerik az eddig megszerzett kreditjeiket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait” – írta a freeSZFE.

Upor László, az SZFE volt megbízott rektora korábban a Klubrádiónak azt nyilatkozta,

empatikus és szolidáris módon, nagyon európaian közelítenek a dologhoz az említett egyetemek”.

 

Csakhogy időközben Zalán János, új SZFE-rektorhelyettes lapunknak adott interjújából kiderült, hogy valójában már az előző vezetés veszélyeztette a hallgatók diplomáját. A rektorhelyettes arról beszélt, hogy elkezdte felkutatni, hogyan is áll az egyetem akkreditációs folyamata. Novemberben a hallgatók és az oktatók által fenntartott blokád feloldása után a kezébe került egy dokumentum, amely arról szólt, hogy a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) 2020. december 31-ig az egyetem korábbi vezetőinek kérésére ismét meghosszabbította a beadási határidőt.

Amikor elolvastam, majdnem infarktust kaptam. Van másfél hónapunk arra, hogy akkreditáltathassunk egy egyetemet? Az teljességgel kivitelezhetetlen”

– mondta Zalán János lapunknak. „Egy ilyen folyamat – normális működés mellett is – minimum egy évig tart. Erről miért nem tájékoztattak? Mit jelent, hogy ismét? Ezek szerint ezt egyszer már kérvényezték és engedélyezték? Utánanéztem a hivatalos levelezésnek a rektori titkárságon, és kiderült, hogy igen, nem is egyszer kaptak már hosszabbítást. Kiderült, hogy az akkreditációs folyamat megkezdését még Upor László kezdeményezte a MAB-nál 2019. november 20-án.”

Tudni kell, hogy akkreditáció szenátusi működés és határozat nélkül nem lehetséges. Tehát a szenátus – amelynek a HÖK elnöke is tagja – már 2019-ben tudott az ez irányú kezdeményezésről és kötelezettségéről.

Nyilván a HÖK-vezetés annak rendje és módja szerint – autonóm és transzparens működést feltételezve – erről teljeskörűen tájékoztatta a hallgatókat is. Feltételezem, ez a tájékoztatás is jól dokumentált, bár még nem találkoztam vele.

Tehát Csernai tudta, hogy a többszöri módosítási kérelem után 2020. szeptember végéig kellett volna az egyetem önértékelését és az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat elkészíteni.

Sajnos ennek a kötelezettségnek az egyetem korábbi vezetése nem tett eleget, és erről sem az új kuratóriumot, sem az általa fenntartónak vélt minisztériumot nem tájékoztatta.”

Közben csütörtökön a Magyarország élőben című műsor vendége volt Szarka Gábor, ahol az SZFE kancellárja elmondta, az akkreditáció csak egy probléma, a gazdálkodás vagy a Neptun-rendszer használata terén ugyancsak súlyos hiányosságokat tapasztaltak.

Bárhová nyúlunk, csontvázak esnek ki a szekrényből. Mintha nem is egyetemként működött volna a Színművészeti, hanem zártkörű klubként”

– mondta Szarka Gábor Földi-Kovács Andreának.

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez olyan, mint a Klubrásió. Szartak a jogra, ezért elkezdenek áldozatként hőzöngeni.
Lehet, hogy hasonló emberekről van szó.

"Tetszik a csaj, aki a szüleiről ilyen lesajnálóan nyilatkozik..."

Csak tudnám, hogy mire fel ilyen büszke magára? Ő mégis mit tett azon kívül, hogy eljátszotta ezt a freeszfe nevezetű, alávaló szélhámosságot?

Elolvastad a cikket? Éppen az szfe bukott meg:-))) hasonlítanak Sárosdi Izéhez:-))))

Gyerekek, kihasználtak titeket, kicsavartak, mint egy citromot és bedobnak a kukába.
Nem kellett volna bevenni ezt a freeszfe maszlagot.
A Marci gyerek meg pénzt csinál belőletek.
Szelávi!

A you tube-on fent van az egész:-)))) teljesen értelmetlen volt betiltani, így nagyobb és erősebb hangot adtak neki:-)))))))))))

A You tube-on fent van az egész.

De most őszintén, nem tökmindegy? Mihez kezd egy szingaléz színművészeti diplomával? Vagy akár egy berlinivel? Nyilván a "képzőhely" országában nem tud elhelyezkedni, hiszen nem beszéli anyanyelvi szinten az idegen nyelvet, itthon meg a libsi színházak már telítve vannak a Fidesz-diktatúra menekültjeivel.

Nincs fönn. Ez van helyette! Nagyon jó! :) https://www.youtube.com/watch?..

Még Putyin is demokratább mint az 'Összefogás' pártjainak többsége

Félnek, hogy a liberális szentté avatási Kongregáció meglátná a kilógó ördögi patákat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés