András Ferenc: Még nem találkoztam boldog emigránssal

2021. március 21. 12:03
A rendező mesél arról, hogyan büntette meg a kommunista hatalom, mit gondol arról, amikor támadni kezdték, mert elvállalta az új SZFE filmrendező osztályának a vezetését.

András Ferenc ősztől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a filmrendezők osztályvezető tanára lesz. A rendező nevéhez olyan nagy sikerű filmek fűződnek, mint például a Veri az ördög a feleségét, Dögkeselyű, A nagy generáció. A berlini fesztivál közönségdíjas rendezőjével, Truffaut és Godard közeli ismerősével, a Kossuth-díjas filmrendezővel az Origó készített interjút.

András Ferenc – a Bereményi Géza, Cseh Tamás vagy éppen Cserhalmi György nevével is jelzett – nagy generációnak az egyik jelképes alkotója. A rendező mesél arról, hogyan és miért büntette meg éveken át a kommunista hatalom, mit gondol arról, amikor idén támadni kezdték, mert elvállalta az új SZFE filmrendező osztályának a vezetését, hogyan változtak meg ezek után az emberi kapcsolatai.

Elmondja azt is, hogy boldog emigránssal még nem találkozott. Amíg ugyanis el nem hagyják az emberek az országot, addig él bennük a vágy, hogy külföldön sokkal jobb lesz, karriert csinálnak, gazdagok, híresek lesznek, de nagyon tehetséges, értékes barátai közül senki sem találta meg igazán a számításait.

 

 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az árulás ezeknek természetes:
Charles Fenyvesi írta a Heti Válasz 2011. április 29-I számában:

A Gyurcsány-beszéd előtt a szocialistákat kedvelték az amerikai kormánytisztviselők és politikusok, főleg azért, mert a baloldaliak inkább hallgattak rájuk. "A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk" - magyarázta William Odom tábornok és kémfőnök. Ő ifjúkorában katonai attaséként Bonnban szolgált, és emlékezett arra, hogy akkor a volt nácik inkább engedtek az amerikai nyomásnak, mint az antifasiszták. "Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni."

Fegyör mérlegeli, hogy mit csináljon miniszterelnök korában. Köszöni a tippeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés