Moderna-ügy: cáfolta az Európai Bizottság a Szabad Európa állításait

2021. március 11. 18:46
Az amerikaiak által pénzelt médium azt állította, megkeresték a Moderna-vakcinák lehívása kapcsán a Bizottságot, ehhez képest a testület cáfolta, hogy bármilyen sajtókérdés érkezett volna hozzájuk az ügyben.

Közleményben cáfolta a Szabad Európa állításait az Európai Bizottság. A portál a Moderna-vakcinák lehívása kapcsán a Bizottságra hivatkozva igyekezett cáfolni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter állítását, ám most kiderült, meg sem kérdezték a brüsszeli testületet.

Előbb Karácsony, majd a Szabad Európa keltett hangulatot a Moderna-vakcinák kapcsán

A Moderna-vakcinák lehívása kapcsán még február végén robbant ki vita, miután Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-posztban ment neki a kormánynak, mondván: „Ha a kormánynak nem kell az a másfél millió vakcina, amelyet eddig nem hívtak le az uniós beszerzési programban, akkor azt adják oda a fővárosnak. Adják ide ezt a másfél millió vakcinát és mi beoltjuk Budapestet.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a bejegyzésre válaszul kijelentette, hogy „az említett másfél millió Moderna vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel. Az oltásellenes baloldal főpolgármestere lehet, hogy csak idén decemberben szeretné megkezdeni a budapestiek oltását, de szerencsére nem a baloldal feladata a vakcinabeszerzés.”

A Szabad Európa a vita ezen pontján igyekezett Karácsony segítségére sietni a „Németek, dánok, franciák – ők kaphatják a magyaroknak szánt Moderna-oltásokat” című cikkel. Az amerikai kongresszus által pénzelt médium szerint „a magyar kormány lényegesen kevesebb Moderna-oltást igényelt, mint amennyit az EU-s beszerzés alapján lehívhatott volna. A felszabaduló oltásokat pedig más országok vihették el.” Hozzátették: a Bizottság közölte velük, hogy „a közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem »az EU-tól« érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre”.

A portál vádjaira reagálva Gulyás nyilvánosságra hozta a Bizottság által aláírt szerződés részleteit, amelyek igazolják, tényleg akadozik a Moderna-keret leszállítása, és még az első, initial-kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. A miniszter által megszellőztetett dokumentumokból az is kiderül, hogy Optional-kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek Magyarországra, de akkorra már az orosz, a kínai és az egyéb nyugati beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes lakosság átoltásához szükséges oltóanyag. 

A Bizottság nevében egyébként név szerint Stella Kyriakides uniós biztos írta alá a Gulyás által posztolt szerződést. Ez azt jelenti, hogy a Szabad Európa által hivatkozott állítólagos brüsszeli tagadó nyilatkozattal szemben a Bizottságnak tudatában kellett lennie annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt, hiszen ők írták alá az erről szóló dokumentumot.

Csakhogy a Bizottság semmilyen sajtókérdést nem kapott

Gulyás Gergely a Moderna-vakcinák le nem hívott dózisai kapcsán a csütörtöki Kormányinfón is leszögezte: „mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén”.

Ezt követően, csütörtök délután adott ki a bizottsági képviselet egy közleményt, amelyben azt írják, hogy az amerikai Moderna vállalat oltóanyagából a Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és a várható szállítási időzítéssel kapcsolatban

semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kaptak, illetve ebben a témában tájékoztatást nem adtak!

Vagyis az Európai Bizottság cáfolta a Szabad Európa állításait, miszerint korábban tájékoztatták volna a portált.

Mint írták: az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködve arra törekszik, hogy az európaiak biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak, illetve hogy az oltóanyag-szállításokat jelentősen gyorsítsa.

(MTI)

 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sőt Vakfolt,
ugyanez a Hofi 1997. Szilveszterén éjféli kabaré-végszójában a Parlamenti Választási esztendő előtt mondja :

"Jézus fenn van a keresztfán. A sebein mindenféle ilyen legyek meg bogarak mászkálnak. A katona, aki ott áll őrt, megsajnállja Jézust és a dárdájával elhessegeti a legyeket meg a bogarakat. Azt mondja neki Jézus: Hagyjad, fiam... Csak éhesebbek jönnek."

(Maradjanak a Szocialisták és SzDSz mert éhesebbek jönnének helyükre, És az óra éjfélt üt, 1998. Újév napja beköszön. )

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés