Orbán Karácsonyt majmolja a védekezésben

2021. március 8. 11:00

Szabó Tímea
thevip.hu
Érzik a 2022-es vesztüket, ezért nem a járványon, hanem a maradék pénzek kilopásán jár az eszük. Interjú.

„Nemrég Karácsony Gergelyt is meghallgatták. Milyen eredménnyel?

Kiderült, hogy eddig mindenben a főpolgármestert követte a kormány. Karácsony például már július 7-én elrendelte a második hullámra való teljes felkészülést. Akkor, amikor Orbán és Szijjártó Péter még javában luxusjachtozott. Szeptember 3-án elrendelte a látogatási tilalmat az idősotthonokban, a kormány 9-én a kórházakban. Szeptember 11-én a kötelező maszkhasználatot, a kormány szeptember 16-án. A főpolgármester a pedagógusok ingyen tesztelés november 4-én rendelte el, kormány ugyanezt november 9-én.

Jól látszik, hogy Orbán képtelen volt önállóan védelmi intézkedéseket hozni, annyira futotta, hogy Karácsony Gergelyt majmolják a járvánnyal kapcsolatos intézkedések során. Ez pedig sajnos látszik azon a káoszon, ami mostanra kialakult. Egészen döbbenetes, hogy mennyire felkészületlen a kormány. Ez történik, amikor nem szakemberek, hanem egy megalomániás, katonásdit játszó pancser irányítja a járvány elleni védekezést. Érzik a 2022-es vesztüket, ezért nem a járványon, hanem a maradék pénzek kilopásán jár az eszük. Melyik épeszű kormánynak jutna eszébe egy milliókat veszélyeztető járvány közben a Nyíregyháza másodosztályú focicsapat stadionjának építési költségét 10-ről 19 milliárdra emelni?

Mindeközben nincs válasz arra, hogy miért volt tavaly novemberben húszéves csúcson a halálozás. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az előző év azonos időszakához képest 61 százalékkal haltak meg többen. December pedig a második legrosszabb hónap volt elmúlt két évtizedben. Ebben a két hónapban összesen 11 ezerrel haltak meg többen, mint 2019-ben ugyanekkor, miközben hivatalosan 7780 volt a koronavírus halálos áldozatainak a száma. 3300 többlethalállal nem tudunk elszámolni. Mivel nem tombolt más járvány, ezért két lehetséges magyarázat van. Vagy hazudik a kormány a koronavírus adatairól, vagy ennyi ember azért halt meg, mert más betegségére nem kapott megfelelő egészségügyi ellátást.

Milyen végeredményre számít a meghallgatásokon?

Nem koncepciós eljárást tervezünk, könnyen lehet, hogy lesz olyan szakértő, aki azt mondja: a kormány hozott észszerű döntéseket is. Eddig ilyet nem találtunk. Tisztában vagyok vele azonban, hogy Orbán Viktor nem mond le kéztördelve a vizsgálóbizottság jelentése miatt azonnal. Nekünk azonban fontos tételről tételre bemutatni, hogy mit, hol rontottak el, és hogy kellett volna csinálni. A kormány munkájáról végeredményben nem a bizottság, hanem a választók mondják majd ki 2022-ben.

Milyen vakcinát adatna be magának, ha választhatna?

Bármelyiket azok közül, amelyiket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyez. A jelenlegi vakcinakáosz azonban sajnos nem reményteli. A kormányban uralkodó bizonytalanság a hétvégére már lecsorgott az emberek szintjére is. Olvastuk azokat a beszámolókat mi is, amelyekben kétségbeesett emberek a kormány behívó sms-e nélkül is könnyek között próbáltak oltást kapni az oltópontokon. Pánik van, tisztességes kormánykommunikáció nincs.

Gulyás Gergely az utolsó kormányinfón azt mondta, az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és minden rendben. Mit gondol erről?

Ha ezt lefordítjuk a számok nyelvére, akkor azt jelenti, hogy ötezer orvos és kórházi dolgozó nem írta alá az új szerződését. Eddig 3-4 ezer orvos hiányzott a rendszerből, ez a szám mintegy duplájára nőtt, ennyivel kevesebb orvos, ápoló dolgozik az országban a járvány közepén.

Ha minden kórházban csak 5-10 orvos vagy éppen ápoló mond fel, akkor az egyenes út az összeomlásig. Elég csak azt néznünk, hogy egy hét múlva nem lesz szabad lélegeztetőgép-kapacitás, mert nincs, aki működtesse a gépeket. Hiába lettünk a luxusjachtozó Szijjártónak köszönhetően lélegeztetőgép-birodalom 18 ezer, túlárazott berendezéssel, ha nincs, aki működtesse azokat. Én nagyon félek, mindannyiunk rémálma válik valósággá ezekben a napokban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha valaki lopni akar, akkor nem teszi kockára azt, hogy még tovább lophasson.

Válaszok:
nick89 | 2021. március 8. 13:31

Először azt hittem, hogy a mandiner direkt szívat minket ezekkel a Gyurcsány-Jakab-Hadházy-Szabó Tímea-Donáth-Tordai-Szél-Gyöngyösi-Dobrev stb. sormintákkal.

Aztán rájöttem, hogy ez ma az ellenzék. Reprezentatív módon.

Elég nyomasztó. :(

"...a maradék pénzek kilopásán jár az eszük."

Igen.
Olyanok ezek is, mint gyurcsányi.
Csak sokkal mohóbbak.

Ez a nő keveri a számokat.
A járvány nem egyenletesen támad. Nem egy egy hónapos kiragadott időszak a mértékadó.
Ha már a halálozásokat nézzük, azt kellene meg nézni, hogy a most egyéves járvány alatt mennyi volt az utóbbi évek halálozási számához képest a növekedés.
Az is magától értetődő lehet, hogy egyéb betegségben többen meghalnak, mert nincs olyan egészségügy amelyik erre felkészülhetett.
Azt is nézni kell, hogy Németországban a magasabb fizetések miatt legalább háromszor akkora pénzből gazdálkodik az egészségügy.
Vakcina ügyben meg az egész díszes ellenzék jobban tenné, ha hallgatna.
Az Unió súlyos hibát vétett, ezért, ha valakiknek távozni kell, az az ottani bürokrácia a vezetőikkel együtt.
Ott nem egy hétvégi IT zavar, meg a félművelt regisztrálók hibás adat bevitele okozta problémát, ami napokon belül korrigálható, hanem vagy a korrupció (Sanofi ügy) , vagy a teljes tehetetlenség ,meylek csak hosszú távon korrigálhatók.

"ocsmány, hazudozó nő"
Ez még el is menne, de a Szabó Tímea egy bűzlő gennycsatorna...

Orbánt Karácsony majmolja a védekezésben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés