Kína végleg felszámolná a demokráciát Hong Kongban

2021. március 6. 10:28
Több ország is elítélő nyilatkozatott tett, miután a Kínai Kommunista Párt közzétette a hongkongi választási rendszer megváltoztatására vonatkozó tervét.

A kínai törvényhozás nyilvánossá tette pénteken a Hong Kongra vonatkozó terveit – írta meg a BBC. Az egyik előterjesztés alapján minden hongkongi jelöltnek, aki a város önkormányzatában akar képviselő lenni, szüksége lenne egy Pekinghez lojális bizottság jóváhagyására.

Nincs többé két rendszer

A tervezet gyökeresen megváltoztatná a város választási rendszerét és gyakorlatilag

felszámolná a korábban rögzített „egy ország, két rendszer” elvet,

amelynél fogva Hong Kong jelentős önkormányzatisággal bírt a kommunista államon belül.

A Nyugat nem hagyta szó nélkül a döntést

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának a szóvivője, Ned Price azt nyilatkozta a döntésről, hogy az „egy közvetlen támadás Hong Kong autonómiája, szabadsága és demokratikus berendezkedése ellen”. Hozzátette: „Ha valóban bevezetésre kerülnek, akkor ezek az intézkedések drasztikusan aláásnák Hong Kong demokratikus intézményeit.” Price elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok a szövetségeseivel már egy ideje

együttes akciót” terveznek Kínával szemben az ujgurok elleni jogsértések és Hong Kong „enyomása” miatt.

Korábban az Európai Unió felszólította Pekinget, hogy „legyen óvatos azokkal a politikai és gazdasági intézkedésekkel, amelyek veszélyeztetnék Hong Kong alapvető szabadságait, politikai pluralitását és demokratikus elveit”.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma felszólította a kínai hatóságokat, hogy „tartsák be a hongkongiaknak tett ígéreteiket, beleérve az alapveő jogaiknak és szabadságaiknak a fenntartását, illetve Hong Kong autonómiájának a megőrzését”. Lord Chris Pratten, Hong Kong korábbi brit kormányzója azt nyilatkozta, hogy a Kínai Kommunista Párt megtette „a legnagyobb lépését eddig, hogy elpusztítsa Hong Kong szabadságait és reményeit egy demokráciáért”.

Kép forrása: Li Xueren, AFP

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kina otthon azt csinal amit akar, mi a fasz kozuk hozza? hany amerikai lakik ott?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés