Drámatagozatosok: Saját döntésünkből nem jelentkezünk az SZFE-re

2021. március 4. 18:19
Három drámatagozatot nyújtó iskola diákjai válaszoltak Vidnyánszky Attila videónyilatkozatára, ők művészettel és nem politikával szeretnének foglalkozni.

A szinhaz.online közölte azt a nyílt levelet, amelyet – a megfogalmazásuk szerint – az ország három legszínvonalasabb drámaoktatást nyújtó iskolájából írt néhány diák.

A tanulók szerint ők azok a drámatagozatosok, akiket Vidnyánszky Attila szerint agitáltak a tanárok, hogy ne menjenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Azt írják, „normális körülmények között most, ’21-ben felvételiznénk, de már a repertoáros mappára is rossz szájízzel nézünk rá. S csak azért nem megyünk külföldre tanulni, mert itthon szeretnénk alkotni.

Úgy fogalmaznak, hogy most tanácstalanul állnak, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznának, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával.

„Szóval kint voltunk a tüntetéseken, támogattuk a Freeszfe -seket – tanárokat, akik minket is taníthattak volna; hallgatókat, akiktől sokat tanulhattunk volna” – fogalmaz a levél.

Azt írják, hogy az átalakítással elvették tőlük az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, „ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezenkívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon. Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk” – zárul a nyílt levél.

(Fotónk illusztráció: MTI)

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kell a szívnek szakadnia. Esetleg még egy kismacskát simogathattak volna a beszéd közben, úgy még hatásosabb lett volna.
Egyébként mi lenne, ha tényleg nem akarnának politizálni ebben a rohadtul átpolitizált kérdésben?

Nyugodtan menjetek külföldre, a vidékiek, a lakótelepiek nem akarnak titeket eltartani, elegük van a munkakerülőkből, a herékből. Józsi, a tizediken, ha igazi művészi értékekre, tehetséges színészek által megformált darabokra vágyik, akkor az időben visszaugrik a hatvanas-hetvenes évekre......

Csak ne akarjatok munka nélkül állami csöcsön élősködni, amikor Józsinak ott a három gyermek.....

Komikus ez a nyilatkozat: kit érdekel, hogy nem akarnak menni? Ha nem akarnak, ne menjenek. Sokszoros túljelentkezés van az ország, minden részéről.

Nem szeretem a tökfőzeléket, mondja a gyerek, de nem lehet rávenni, hogy meg is kóstolja. Ugye ismerős?

A nyilatkozat pedig maga A politikai nyilatkozat. Ráadásul előítéletes politikai nyilatkozat, hiszen úgy is lehetne eljárni, hogy felvételizik, elkezdi az egyetemet és ha azt tapasztalja, hogy művészet helyett politikát tanítanak, akkor otthagyja.

Nem gondoltam, hogy a legifjabb generáció ennyire buta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés