Salvini üzent Orbánnak: A magyarok a mi barátaink

2021. március 3. 14:38
Az olasz politikus azt követően írta az üzenetet, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői bejelentették, kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából.

Matteo Salvini, az Olaszországban a kormánypártok közé tartozó, jobboldali Liga vezetője üzenetet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben „a magyar nép iránti barátságot és közelséget” hangsúlyozta – közölte az olasz politikus pártja szerdán. Matteo Salvini azt követően írta az üzenetet, hogy a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői bejelentették, kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását.

Az affaritaliani.it politikai hírportál szerint a Fidesz képviselőinek helyére a néppárti frakcióban éppen a Salvini vezette Liga pályázik, amely sajtóértesülések szerint a következő hetekben tervezi jelentkezését a képviselőcsoportba. A Liga a Mario Draghi vezette, nemrégiben alakult olasz koalíciós kormányhoz csatlakozva egyebek között az Európai Néppárthoz való közelítést akarta magának biztosítani, ahogyan ezt korábban Giancarlo Giorgetti, a Liga politikai tanácsadója, Salvini jobbkeze, a Draghi-kormány jelenlegi gazdasági fejlesztési minisztere hangsúlyozta. Ha a Liga csatlakozik az EPP-frakcióhoz, amelynek tagja a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország is, akkor az Európai Néppártban az olasz képviselők lesznek többségben.

Az olasz sajtó találgatása szerint a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakozhat, amelynek elnöke tavaly ősztől Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) vezetője. Orbán Viktor február 25-én írt üzenetet Giorgia Meloninak, melyben a két párt közötti együttműködést erősítette meg, miután az Olasz Testvérek nem lépett be a Draghi-kormányba, és ellenzékbe vonult.

(MTI)

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örülök, hogy a magyarokat a barátaidnak nevezed.
Mi is így gondoljuk, sőt érezzük, tapasztaljuk, Olaszországban, az olasz emberek között.

Fura.
Azért Salvini sem az a manfredweberi értelemben vett EPP-s mintapéldánya...

Vegigvegyük az összes frakciót ilyen szemmel?

Eddig nem akarták a libsibbek bevenni Salviniékat.
Most majd lesz rajtuk nyomás, h de, vegyék be.
Salviniékkal a konzervatív szárnyak több szavazata lesz.
A néppárt most módosította a szabályt, elég a többség.
Ha belegondolsz zseniális.
Bónusz: a Fidesz frakció innentől szabadon szavaz bármerre a parlamentben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés