Joe Biden azt ígéri, hogy minden felnőtt számára lesz vakcina május végére

2021. március 3. 11:01
Az elnök továbbra is elővigyázatosságra int, miközben egyes államok már megkezdték az újranyitást.

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy május végére minden felnőtt amerikai beoltására elegendő vakcinával fognak rendelkezni – írja a BBC. Hozzátette, hogy ez két hónappal korábban van, mint amire eredetileg számítottak. Ettől függetlenül azonban figyelmeztetett, hogy a „harcnak még korán sincs vége”.

100 nap – 100 millió vakcina

Az Egyesült Államokban a John Hopkins Egyetem kutatása szerint összesen 28,7 millióan kapták el a koronavírust, akik közül körülbelül

516 ezer ember halt bele a betegségbe.

Az oltóanyagokból jelenleg 76 millió dózis áll az ország rendelkezésére – ez azonban csak a lakosságnak körülbelül a 15%-ára elegendő. Joe Biden egyik kampányígérete volt, hogy az első 100 napban 100 millió vakcinával fognak rendelkezni.

A sajtótájékoztatón elhangzott az az ígéret is, hogy március végére mindegyik tanár meg fogja kapni legalább az első oltását.

Az államok már újranyitnak

Az elnök és az egészségügyi szakértők figyelmeztetései ellenére több helyen már megkezdték az újranyitást az USA-ban. Greg Abbott texasi kormányzó kedden kiadott rendeletének értelmében március 10-től feloldásra kerül szinte minden járványügyi korlátozás Texas államban. A kormányzó a döntéssel kapcsolatban azt mondta: „Itt az idő, hogy Texast száz százalékosan kinyissuk!” Hozzátette, hogy az oltóanyagok elosztásának tekintetében az állama már „sokkal jobb helyzetben van”.

Mississippi állam követte Texast a kötelező maszkviselés eltörlésében, de a döntés később lesz hatályos. Michigan és Lousiana államok is bejelentették egyes korlátozások feloldását.

Címlapképen: Joe Biden amerikai elnök, a háttérben Kamala Harris alelnökkel

Kép forrása: AFP, Jim Watson

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés