Világvárosokkal került egy listára Debrecen

2021. március 1. 15:41
A város felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak top 10-es listájára.

Debrecen városa kimagasló eredményt ért el a világszerte elismert, nemzetközi gazdasággal és pénzügyekkel foglalkozó lap, a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDI Intelligence globális felmérésén. Az elismerés egy lapon említi a várost New Yorkkal és Berlinnel is:

Forrás: Financial Times

Emellett Debrecen saját kategóriájában, a kis és közepes városok között globálisan a top 5-be kerülve a negyedik legjobb befektetésösztönzési célpontként került ki a megmérettetésből. A listán olyan városok szerepelnek, mint Zürich, vagy Bahrein fővárosa, Manama.

Forrás: Financial Times

Befektetések

Az EDC Debrecen emlékeztet: az elmúlt öt évben közel 680 milliárd forint értékű külföldi befektetés érkezett Debrecenbe, mely révén 6500 új munkahely létesül. Az épülő BMW gyár közelsége, az azonnal elérhető, összesen 1300 hektárnyi ipari parki terület, a fejlett infrastruktúra, a képzett munkaerő, az üzleti-fókuszú oktatási rendszer, a már jelenlevő cégek elégedettsége és végül a stabil politikai és gazdasági feltételek egyaránt támogatják, hogy Debrecen évek óta töretlenül népszerű, versenyképes befektetési helyszín.

A város kidolgozta a „Debrecen 2030” stratégiát, amely egy 1,8 milliárd eurós fejlesztési program és projekteket tartalmaz, mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, ezáltal a kapacitásának és utasforgalmának 2-3 millió főre való növelése, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a Déli Ipari Park meglévő infrastruktúrájának és közmű kapacitásainak további bővítése, az épülő BMW gyárnak otthont adó Észak-nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése, beleértve egy nagy kapacitású vasúti logisztikai központot és konténer terminált.

Kína, Svájc

Mint az EDC Debrecen is írja, 2020-ban összesen 221 millió euró összegű beruházás érkezett Debrecenbe, mellyel 566 új munkahely létesül. A két legnagyobb beruházást a kínai SemCorp csoport és a svájci Sensirion valósítja meg. A SemCorp csoport a debreceni Déli Ipari Parkban kezdte meg első, Kínán kívüli gyárának építését, 180 millió euró értékben, amellyel 440 új munkahelyet fog teremteni a városban.

A lítium-ion akkumulátor elválasztófólia gyártásával foglalkozó vállalat beruházása az eddigi legnagyobb kínai zöldmezős beruházás Magyarországon. Emellett a Sensirion (50 munkahely, 8,8 millió euró értékben) is bejelentette, hogy új szenzorgyártó üzemét Debrecenben hozza létre.

2020-as beruházások

Mint a közleményben is olvasható, az IT iparágban működő, piacvezető 4iG az Agora irodaházban hozta létre új irodáját, 20 munkahelyet teremtve a városban.  A magyar tulajdonú logisztikai BHS Trans Kft. a Déli Ipari Parkban építi fel új logisztikai központját 7,8 millió euró értékben, 56 foglalkoztatott alkalmazása mellett. A Hajdúhús 2000 Kft. 1,6 millió euró értékben valósít meg húsipari fejlesztést, valamint a Bumet 1,5 millió euró értékben újra befektet Debrecenben. A piacvezető mélyépítési tevékenységet végző HBM Kft., illetve Magyarország egyik vezető mérnök irodája a CÉH Zrt. is létrehoz egy helyi irodát.

A német tulajdonú járműelektronikai alkatrészeket gyártó Vitesco (450 munkahely, 100 millió euró értékben), illetve az italgyártó sorokat előállító Krones (650 munkahely, 52 millió euró értékben) az előző évben kezdte meg a működését a debreceni Déli Ipari Parkban. 2016-ban az amerikai elektronikai termékeket gyártó NI (200+ munkahely, 18 millió értékű euró értékben) illetve a német autóipari beszállító Schaeffler (500+ munkahely, 80 millió euró értékben) döntött úgy, hogy újra befektet Debrecenbe.

Nyitókép: YouTube

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés