Az eltörléskultúrától félti a fiatal írókat a Nobel-díjas Ishiguro

2021. március 1. 9:19
A szélsőbalos megtorlástól, a cancel culture-től félve vannak olyanok, akik nem merik megírni azt, amit szerettek volna.

Öncenzúra akadályozhatja a fiatal írók munkáját – mondta a Nobel-díjas író, Sir Kazuo Ishiguro a BBC-nek adott interjújában. A Napok romjai és a Ne engedj el... című könyvek japán-brit szerzője arról beszélt, hogy szerinte a félelem légköre miatt vannak olyanok, akik nem merik megírni azt, amit szerettek volna, mert félnek attól, hogy lincselő tömegek szállnak majd rájuk. Az író félti a fiatal írókat, nehogy öncenzúrázzák magukat, vagy ne merjenek olyan nézőpontokból, témákról írni, melyek kívül esnek a közvetlen tapasztalataikon. Attól tart, hogy a fiatal írók pályája és hírneve még jóval sérülékenyebb, és nem akarnak majd kockázatot vállalni.

Kazuo azért is hozhatta fel ezeket a témákat, mert az utóbbi időben több hasonló vita is zajlott a brit kulturális életben, többek között JK Rowling megszólalásai is komoly botrányokhoz vezettek. Mint ismert, J. K. Rowling, a Harry Potter meglehetősen balliberális gondolkodású, feminista szerzője például azért számít ma transzfóbnak, mert szerinte menstruálni csak nők tudnak. A 66 éves Ishiguro ugyanakkor elmondta: nem tart attól, hogy őt is 'cancel'-olják, azaz a szélsőbalos felháborodás hatására kihátrálnának mögüle a kiadók és az irodalmi szervezetek. Viszonylag védett helyzetben van, hiszen ő már egy befutott, idősebb író, mondta.

Fotó: MTI

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés